Мощна експлозия в Китай взе десетки жертви

DenNews.bg
13.08.2015
размер на текста:

Мощна експлозия в склад с лесно запалими материали взе най-малко 44 души в китайския пристанищен град Тянцзин,.
Сред загиналите има 12 пожарникари. Ранените са 520, от тях 66 са в тежко състояние.
Експлозиите късно снощи са изпочупили прозорците и избили вратите на сградите в района.
Агенция Синхуа предаде, че първата експлозия, която според полицията в Тянцзин е станала в склад за опасни материали, собственост на логистична компания, е предизвикала последвали взривове. Ударната вълна е била усетена на километри разстояние.
Националното сеизмологично бюро съобщи за две големи експлозии преди полунощ, първата от които съответства на три тона тринитротолуол (ТНТ), а втората е с еквивалент 21 тона. Двете експлозии са станали с интервал от около 30 секунди, съобщиха Си Си Ти Ви и държавната агенция Синхуа.
В социалните мрежи се разпространяват снимки, на които са заснети гигантското огнено кълбо и облак с формата на гъба. На други фотографии, показани от държавните медии, се виждат огнено море, от което нощното небе изглежда ярко оранжево, и високи стълбове дим.
В квартал на Тянцзин на около 10-20 километра от мястото на взривовете, някои жители спят на улицата с маски.
Си Си Ти Ви съобщи, че на мястото са били изпратени около 100 противопожарни коли. Огнеборците са локализирали пожара, но той все още бушува.
Тянцзин се намира на около 120 километра източно от Пекин на Жълто море и е едно от най-големите пристанища на страната. Източник: Нова телевизия
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети