2-годишно дете от Мурсалево е заразено с туларемия

DenNews.bg
12.08.2015
размер на текста:

2-годишно дете от село Мурсалево, община Кочериново е заразено с туларемия – инфекциозно заболяване, което може да се причини от консумация на сурово месо от заразен дивеч, ухапване от кърлежи, бълхи, комари, досег с месо от умряло животно, поглъщане на застояла и замърсена с бактерията вода.
За момента не е ясно как детето се е заразило. Първоначално то е лекувано в общинската болница в Дупница със съмнения за бруцелоза, инфекциозно заболяване потвърдено към момента при 26 души от Рила. След потвърждаване на туларемия детето е транспортирано за лечение в Инфекциозна болница-София.
Случаят с 2-годишното дете е първият в област Кюстендил, за който се смята, че заразяването е станало на територията на областта.
Пробите на домашните животни на семейството на болното дете са отрицателни. Поставени са капани за гризачи, които в последствие ще бъдат изследвани. От РЗИ-Кюстендил ще проерят и водоизточниците в селото, макар че вероятността заразата да идва от тях е минимална.
Туларемията не се предава от човек на човек.
Както писахме, към днешна дата потвърдените на болните с бурцелоза в Рила са 26 души. 2/3 от тях са мъже, а най- младият е във възрастовата група 25-29 г.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети