Студенти и ученици ще гласуват по родните си места

DenNews.bg
09.07.2015
размер на текста:

Студентите и учениците ще гласуват само по настоящите си адреси, т.е. в родните си места, а не там където гласуват.
Промяната, обявена днес от зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева, ще важи на предстоящите местни избори.
Досега възпитаниците на висшите училища имаха възможност да упражнят правото си на глас със студентска книжка. На изборите през есента обаче това ще става само по общия ред – с лична карта.
Младежите също така ще получават три дни ваканция, ако решат да гласуват. В Изборния кодекс е предвидено те да бъдат освобождавани от учебни занятия в деня преди вота, в изборния ден, както и през следващия, за да гласуват по постоянен адрес.
Мусорлиева уточни, че на тези местни избори избирателите ще могат да гласуват по постоянен или настоящ адрес, но само при адресна регистрация 6 месеца преди изборния ден. Удостоверения за гласуване на друго място, различно от постоянния или настоящ адрес вече няма да се издава.
Мусорлиева посочи още, че вече е разпратено съобщение до областните администрации в страната да проверят състоянието на техниката, която се ползва при провеждането на изборите и да кажат в най-кратки срокове от какво имат нужда.
По думите ѝ избирателните списъци ще бъдат обявени 40 дни преди вота.
Тя допълни, че заседанията на общинските избирателни комисии няма да се излъчват онлайн, но вече им е разпоредено да подготвят интернет страниците си и да ги поддържат, като качват необходимата информация максимално бързо.

Днес депутатите приеха окончателно законовите поправки, които трябва да спрат изборния туризъм.

Промените в Закона за гражданската регистрация целят да пресекат масовото преселение на граждани към малки общини и регистрацията им там с цел участие на предстоящите местни избори.
Ще се ограничи бройката хора, които могат да се регистрират на един адрес, като условието е да не се надвишава двукратно броят на тези, които обичайно живеят в жилището.
Ако става въпрос за близки роднини, законът разрешава трикратно надвишаване. Ако изискванията не са спазени, кметовете могат да отказват регистрация, както и да заличат вече направените такива.
Ще бъде извършена проверка на адресните регистрации от 1 юли 2014 година до 30 май 2015 година. Срокът за извършване на проверките е един месец.
Забранена е регистрацията по настоящ или постоянен адрес за повече от четири месеца в хотел или почивен дом.
Прието бе и предложението българите в чужбина да уведомяват общината по постоянен адрес за настоящия си такъв извън страната. По този начин ще се проблема с „мъртвите души” в избирателните списъци. източик: vesti.bg/bTV
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети