Финансовият министър на Гърция подаде оставка

DenNews.bg
06.07.2015
размер на текста:

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че подава оставка в изненадващо изявление, часове, след като правителството постигна огромна победа на референдума, на който гражданите отхвърлиха спасителните мерки на кредиторите, информира БГНЕС.
"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие " от заседанията. Министър- председателят преценени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци. Той обясни причините за решението си в блога си, след като обяви новината в своя Туитър.


Общо 61,31% от гласувалите в гръцкия референдум казаха "не" на предложенията на международните кредитори.


Отговор „да” върху бюлетината са отбелязали 38,69 на сто от гласувалите. Активността на референдума е била 62,5%.
До късно през нощта хиляди гърци ликуваха по улиците на Атина, за да отпразнуват резултатите от референдума.
„Отговорът "не" не означава скъсване с Европа, а укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ)", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.
„Европа трябва да приеме резултатите от гръцкия референдум”, заяви германският външен министър, но уточни, че сега топката е в полето на гърците.
Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне днес в Париж с френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят последиците от референдума.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети