Всеки употребявал млечни продукти от района на Рила да се изследва за бруцелоза, 11 души са болни

DenNews.bg
30.07.2015
размер на текста:

Всеки употребявал млечни продукти от района на град Рила да се подложи на незабавни изследвания за заболяването бруцелоза. Това съветва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка със засеченото огнище на заболяването в Рила. На 27 юли лабораторно е потвърдено наличието на болестта бруцелоза при дребни преживни животни в три обекта в Рила.
В късния следобед вчера, по информация на проф. Кантарджиев, пациентите, при които заболяването е потвърдено са 11 души. Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени вчера сутринта, съобщи той пред БНР
Заразяването на човек става чрез пряк контакт с болни животни или при консумация на нетермично обработени мляко или млечни продукти. Най-опасно с оглед на бързо разпространение на заразата е консумирането на мляко от такива животни. Болестта, един от най-характерните й симптоми които е много висока температура, обаче не се предава от човек на човек.
Лекува се с антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение, обясни д-р Кантарджиев. Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но до такъв изход може да се стигне само, ако пациентът не се лекува.
Като масова превантивна мярка се препоръчва задължително да се вари млякото за домашна консумация – това е достатъчно, за да унищожи микроба, носител на заразата. Трябва да избягваме консумацията на сирене от неварено мляко.

На заседание на Областната епизоотична комисия вчера бяха потвърдени мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта бруцелоза на територията на област Кюстендил.
Забранява се придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни към и от територията на Рила.
Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните трябва да организира инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни.

Днес всички 15 кози, дали положителен резултат за бруцелоза ще бъдат евтанизирани, а труповете ще бъдат унищожени в екарисаж.

Извършване на серологично изследване на всички едри, дребни преживни и еднокопитни, отглеждани в гр. Рила.
На вниманието на гражданите е и извършването на дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с положително реагиралите за бруцелоза животни.
Освен това от РЗИ и ОДБХ ще организират информационна кампания в Рила и населените места в граничните общини с клиничните прояви на болестта и начините за предпазване от заразяване с бруцелоза на животните и хората.
На собствениците на умъртвените животни ще се изплати обезщетение.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети