Адвокат обвини Варуфакис в държавна измяна

DenNews.bg
24.07.2015
размер на текста:

Иск срещу бившия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис беше внесен във Върховния съд от атински адвокат.
Той призовава висшите съдебни органи да повдигнат срещу бившия финансов министър обвинения в степен на углавно престъпление за подготовка на извършване или за опит на извършване на държавна измяна. В допълнение адвокатът призовава искът му да бъде внесен в парламента, за да могат депутатите да се обявят „за” или „против” свикването на извънреден съд за Янис Варуфакис.
Освен това адвокат Янопулос призовава висшите магистрати да разследват доколко са налични улики за извършване на престъпления и от други членове на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.
Адвокатът твърди, че чрез измамни действия Янис Варуфакис е предизвикал щети в размер на 20,8 милиарда евро на гръцкия народ, както и че "е нарушил пряко и безскрупулно политическия и юридически мандат, предоставен му от гръцкия народ, премиера и гръцкия парламент, чието изрично съдържание се е заклел да изпълни".
Според него нарушението на този мандат "причини неизчислими щети на обществения интерес на страната и предизвика негативни последствия в ущърб ма по-голямата част от гръцките граждани, домакинства и компании".
"С множество действия и бездействия бившият финансов министър подрони предоставения му от премиера, правителството и парламента мандат и доведе страната до икономическо задушаване, финансова безтегловност и нов кръг на рецесия, като унижи гърците и ги обрече да чакат на банкоматите за позволените 60 евро на ден, понеже са били достатъчно патриоти, за да се доверят на гръцките банки и неговите публични изявления", се казва в изложението на адвоката.
Искът на адвоката срещу Варуфакис бе вторият пореден след този на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия "Телия" Апостолос Глецос. Според него вината за тежкото финансово състояние на гърците принадлежи изцяло на Янис Варуфакис. Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети