България няма да плаща за спасяването на Гърция

DenNews.bg
17.07.2015
размер на текста:

България няма да заделя финанси за спасяването на Гърция, макар да подкрепя спасителния план за Атина. Това е окончателното решение на правителството, обявено от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна.
"Има абсолютни гаранции, че България, участвайки в плана, няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет за спасяване на Гърция. Просто участваме в един механизъм",заяви Борисов.
"Няколко дни имаше съвещание на финансовите министри, където беше предложен механизъм за отпускане на 7 млрд. спасителен план за Гърция. Нашата позиция там беше против", уточни Борисов.
„Оставайки само ние против, поставихме редица изисквания. ЕК направи необходимото в писма и разговори, които проведох, те приеха, че има абсолютни гаранции България, участвайки в този план, няма шанс да загуби, плати и извади от своя бюджет пари, за спасяването на Гърция. Нашето "не" се чу много ясно", допълни той и каза, че финансовият министър Владислав Горанов ще обясни по-конкретно на депутатите какво представлява този механизъм и защо България няма да изгуби нищо.
"Страхът на всички е, че дори давайки тези 7 млрд. евро, независимо, че гръцкият парламент прие всички условия, вече не са така възторжени от победата си, надявам се и тези, които им ръкопляскаха да са разбрали какво си причиниха, дали изобщо ще могат да ги изпълнят", каза Борисов.
Страхът е голям, добави той, а още по-голям е страхът, че ако анархията и влошаването на ситуацията и кризата там не се овладеят, това е пряка заплаха за България - за бизнеса, границите, миграционния натиск, финансите, контрабандата.
След дадените гаранции ние решихме, че няма пречка да задействаме този механизъм, подчерта Борисов. Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения, каза още Бойко Борисов, цитиран от Фокус.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети