Ловец от Бараково едва не уби младеж при стрелба по домашно куче, редовно гърмял из селото

DenNews.bg
14.07.2015
размер на текста:

Ловец от кочериновското село Бараково едва не уби младеж при стрелба по домашно куче. Инцидентът се разиграл вечерта в неделя. Информация за него обаче не се появи в полицейския бюлетин, макар че от дома на 52-годишния стрелец Пламен Иванов, известен с прякора Фазано, е иззето огнестрелно оръжие, а до полицейското управление в Рила веднага е депозирана жалба.
Иванов, който обичал да изтъква, че е ловец и може да си стреля, когато и където пожелае, е извършил стрелбата на улица в Бараково, докато по нея имало хора, включително бременна жена и дете.
„Брат ми излизаше през вратата на двора, когото е станала стрелбата. Кучето ни е било точно зад брат ми и изстрелите буквално са минали на сантиметри от Митко. В същия момент по улицата е идвала бременна съседка с детето й, самата аз се бях прибрала 10-ина минути по рано. Всички чухме изстрелите. Кучето е ранено, но е живо. Нито е агресивно, нито е нападало човек или животно”, обясни Любка, сестра на Димитър Филипов, който се е отървал на косъм при инцидента.

 

Иванов редовно гърмял из селото. Досега мишените му били съседските котки,

 

защото се опасявал да не избият кокошките му.
„Само преди дни обаче кокошките му избягали и вместо да се занимава да ги прибере, излязъл на улицата и ги изпозастрелял пред очите на съседите. Какво означава това? Не означава ли, че агресивното му и опасно поведение ескалира. Та той в следващия момент може да убие хладнокръвно човек. В момент на афект или като си пийне може да вземе пушката и да прави каквото си иска! Той е опасен, често се чуват изстрели от къщата и двора му, всички съседи знаят за опасното му поведение, но мълчат, защото ги е страх.

 

Аз обаче няма да се откажа, настоявам и ще се боря пушките да му бъдат отнети доживот и да бъде подложен на психотест. Имам чувство, че случаят се омаловажи, защото полицаите поставят на първи ред кучето, но на първо място е брат ми.

 

Той, а и всички на улицата са били с реална заплаха за живота”, казва още Любка. Тя ще пише още една жалба, защото първата подала в състояние на шок. „Ако трябва ще наема адвокат, но този човек трябва да бъде спрян. Чудно ми е, защо полицаите не изискаха сачмите от тялото на кучето. Как ще доказват истината по случая. И без да са ги изискали аз ще им занеса сачмите”, добавя още жената.
Почти час е продължил обиска в дома на Пламен Иванов след инцидента. От дома му са изнесени три пушки. Според Любка те са доброволно предадени от ловеца, а след като първоначално отричал да е стрелял, накрая признал.

 

Стреляно е със законно притежавано оръжие, обясни районният прокурор на Дупница Даниела Гюрова.

 

Тя обясни, че в прокуратурата не е подавана жалба, а единствената информация към момента е от ежедневната справка на полицията, от която става ясно, че в РУ Рила е образувана полицейска проверка.
„Ще пиша и до прокуратурата тогава, макар полицаите да обясниха, че трябва да чакам с мен да се свърже прокурор. Искаме бързи мерки. Трагедия ли трябва да чакаме?”, каза още Филипова.
Пламен Иванов е член на дружинка „Кочериново”, потвърди за DenNews.bg секретарят на Ловно-рибарското дружество в Дупница Кирил Боцев.
„От вас научвам за този случай. Разбира се, че е тревожен. Ловците нямат право да стрелят в населени места и когато си пожелаят. До момента нямаме информация за опасно поведение на този човек. Полицията издава и преиздава разрешителните за издаване на оръжие, а

 

ако бъдем сезирани по официален ред и ако се докаже виновно поведение ще предприемем мерки за наказание по правилника ни.

 

Това обаче става с решение на Управителния съвет”, обясни Боцев.
По закон разрешителните за притежание на оръжие се преиздават на 5 г. срещу медицинско свидетелство от психиатър, свидетелство за съдимост и справка от Следствена служба.

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети