Държавните служители излизат на 24-часова стачка в Гърция

DenNews.bg
14.07.2015
размер на текста:

Синдикатът на гръцките държавни служители призова за 24-часова стачка в сряда. Призивът идва, след като снощи се проведе протест пред парламента в Атина срещу споразумението, договорено между премиера Алексис Ципрас е лидерите на еврозоната.
За да спаси страната си лидерът на Сириза беше принуден да се съгласи със строги мерки и реформи в области като пенсионното осигуряване и данъците.
Помощта за Гърция може да достигне 86 млрд. евро в рамките на три години, но страната трябва да заложи активи в специален фонд. Мнозина от досегашните привърженици на Ципрас го обвиняват в предателство.
Освен 24-часовата стачка на държавните служители за утре се готви протест и на пенсионерските организации.
На срещата на върха на страните от еврозоната бе постигнато споразумение за спасителен заем в размер на около 85 млрд. евро за Гърция след 17-часови преговори в неделя.
Гръцкият парламент сега трябва да одобри споразумението и реформите. Сделката трябва да бъде одобрена и от други шест парламента на страни от еврозоната.
Междувременно бе съобщено, че Атина е пропуснала плащането на поредна вноска към Международния валутен фонд в размер на 450 000 евро. Срокът за плащането й изтече в 23 часа вчера. Това се случва въпреки постигнатото споразумение.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети