Камили, отглеждани от хотелиер в курорта Паничище, стряскат летовници с окаян вид и липса на условия за живот

Управител-камилар: Имам разрешително да поддържам пистите с паша, виждали ли сте как изглеждат камили в зоопарка или там, където живеят

DenNews.bg
13.07.2015
размер на текста:

Камили, отглеждани от управителя на хотел „Панорама” в курорта Паничище, са предлагани за атракция, но видът им е окаян, а условията за живот мизерни. За това ни сигнализираха летовници, решили да посетят екзотичните животни, след като разбрали за присъствието им в планинския курорт.
„Разбрахме, че има такава атракция. Отидох с детето, но се ужасихме от условията, в които животните се отглеждат. Видът на камилите е потресаващ.


По цялото им тяло са се впили мухи, имат рани, козината им е опадала. Ребрата им се броят.

 

Никъде в заграждението нямаше сянка под която да се скрият или растителност, а съдовете за вода и храна бяха празни и се търкаляха по земята. Кой знае от кога водата беше разсипана, щом и по земята нямаше следи от влага”, това ни обясни Галя от Дупница, която изпрати и снимки от посещението, превърнало се за нея и семейството й в изпитание на човечност. „Не знам как е възможно да виждаш животните в това състояние и да не ти пука, а на всичко отгоре да ги рекламираш като атракцион и да ги показваш на деца. Синът ми се ужаси, повтаря, че трябва да предприемем нещо, за да помогнем на животните. Камилите са издръжливи животни, но това не означава, че трябва да се гледат в лишения и гадни условия”, обясни още Галя.


Веднага се свързахме с еколога на община Сапарева баня с въпроса дали в общината има информация за камилите и дали е давано разрешение за отглеждането им.
„От вас разбирам”, отговори Жасмина Джоргова, а за условията на живот през лек смях коментира: „Нали камилите са издръжливи и могат без вода”.


 

Разговорът ни с управителя на „Панорама” Валентин Шивергев обаче премина в такъв тон, че е достоен за обширна глава в книга на Джеръл Даръл.

 

На обаждането ни на посочения в интернет номер на хотел „Панорама” отговори служителка, а първият ни въпрос бе дали там се отглеждат камили. „Да, при нас са”. Може ли да ги видим, беше вторият въпрос. „Разбира се, всеки ден може да ги видите”. След още няколко реплики обаче на телефона застана управителя, който начевайки изреченията си с обръщения квалификации „малоумна” и „ненормална” обясни, че не вижда никакъв проблем с отглеждането на животните или външният им вид и здравословно състояние.
„Вие нормална ли сте, виждала ли сте камила в зоологическа градина. Как изглеждат камилите там? В Астрахан, от където са животните, да не изглеждат по-добре. Условията им са по-лоши отколкото тук. Като не разбирате нищо от камили, защо си позволявате да коментирате. Да бяхте прочели в интернет първо, там Чичо Гугъл щеше да ви каже”, обясни той.
С репликата „от колкото си искам” Шивергев пък отговори на въпроса от кога камилите живеят в планинския курорт и не пожела да потвърди информация ни, че животните са там от повече от месец. Отрече и камилите да се използват за атракцион.

 

„Обичам камилите. Обичам да ги гледам. Обичам да ги галя. Аз внасям всички камили в Европа. Купувам ги по 3 000 евро и ги продавам по 10 лв. Обичам и да ги разхождам. Да ги водя на паша”,

 

каза още Шивергев, след което обясни и че животните пият достатъчно вода и се хранят всеки ден.
„Защо не прочетохте в интернет какво ядат камилите, а ме питате с какво ги храня. Айде, избройте няколко неща, които обичат и аз ще казвам дали ги ядат или не”, е още една от репликите на управителя камилар.

 

„Едната камила е изродена тука, българка е. Казва се Бамби. Тя например много обича шипковите храсти. Освен това, знаете ли, че като пасат сливовите дръвчета, например, много добре оформят короните на дърветата.

 

Пият по 35 литра, а всъщност едната обича повече водата и пие 47 литра и 200 милилитра, а след това не пият вода 7 дни. Обичат да се разхождат и да пасат. Те влияят положително на природата. По един декар им е нужен на ден, за това ги местя всеки ден с електронен пастир. Имам 16 декара земя, а има и места за свободна паша.


Освен това имам разрешително от община Сапарева баня да поддържам пистата с паша”

 

Обясни още управителят, който се представи и за главен камилар, пастир и парнаджия на хотела.
На забележката ни, че екологът на община Сапарева баня не знаеше за камилите на Паничище, той отговори: „Кметът ми е разрешил, да. Вие ще кажете, че нямам разрешително”.


Наличието на разрешително обаче беше категорично отречено от зам.-кмета на Сапарева баня Васил Маргин.

 

„Няма такова нещо. По документите виждам, че на Валентин Шивергев са издавани документите на хотел „Панорама”, но няма никакво разрешително за отглеждане и паша. Да не говорим за поддържане на пистите. Това е несериозно. Нека покаже документ, а не да злепоставя общината. Такъв документ обаче няма”, коментира Маргин.
Зам.-кметът обеща общината да извърши проверка и да провери условията и регламентите за отглеждане на камили. „Аз не знам, но може ли на такава надморска височина. Това да не са овце? Разбира се, че ще проверим”, обеща Маргин.
От РИОСВ-Перник обясниха, че не могат да се ангажират със случая, след като за час извършиха справка със закона и наредбите за отглеждане на животни у нас. Отговорът е, че това едва ли са двата вида, които подлежат на защита, тъй като те са скъпи и редки.
„О, Боже! Камили в планината?!”, това беше първият коментар на Стоян Саев, началник на Областната дирекция по безопасност на храните, която има правомощия и отговорност да провери и да се произнесе за хуманното отглеждане на животни.
Ще публикуваме резултатите от проверките.

 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети