Синият ексдепутат от Дупница д-р Стойчо Кацаров е сред поддръжниците на Мая Манолова за омбудсман

DenNews.bg
13.07.2015
размер на текста:

Бившият депутат, избиран два пъти от листата на ОДС, зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Иван Костов и съучредител на ДСБ д-р Стойчо Кацаров е сред поддръжниците на идеята следващ омбудсман на България да е депутатът от БСП Мая Манолова.
Предложение за избор на Манолова е внесено в Народното събрание от няколко неправителстви организации, сред които Центърът за защита на правата в здравеопазването, чиито председател е дупнишкият лекар.
Другите вносители на кандидатурата на Манолова, която бе зам.-председател на парламента в мандата на правителството на Пламен Орешарски и е известна като „картечницата на БСП” са Институтът за модерна политика на кандидат-депутатът от БСП Лява България на последните избори Борислав Цеков (бивш депутат от НДСВ), гражданско движение ДНЕС и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите.
Предложението за избор на Манолова е адресирано до всички парламентарни групи и до председателя на парламента Цецка Цачева, информира БГНЕС. В писмото се изтъква, че омбудсманската институция трябва да е проактивен фактор и да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта.
За омбудсман трябва да бъде избрана личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня, заявяват още гражданските организации, издигнали кандидатурата на Манолова.
"Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние. Тя е доказала, че може да казва "не" на съмишленици и "да" на опоненти в името на каузи. Очакваме сериозна подкрепа за предложението от парламентарните групи", подчерта Борислав Цеков от Института за модерна политика.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети