Има споразумение за Гърция

DenNews.bg
13.07.2015
размер на текста:

„Имаме сделка”, „Споразумение”. С тези думи в личните си профили в социалните мрежи участници в продължилата 17 часа срещата на върха на еврозоната обявиха, че е постигнато съгласие с Гърция.
Срещата постигна единодушно споразумение. Това написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според него Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи".
"Споразумение" бе думата, която белгийският премиер Шарл Мишел написа в Туитър. Говорител на кипърското правителство пък съобщи в мрежата: "Изглежда имаме сделка".
Подобно изказване след 17-часови преговори направи в Туитър и пемиерът на Люксенбург Ксавие Бетел, цитиран от АФП.
По време на последния преговорен маратон два бяха спорните въпроса - участието на Международния валутен фонд (МВФ) в евентуален нов спасителен план и създаването независим фонд в Люксембург под европейски надзор, който да управлява гръцките активи, подчертава "Монд".
Атина не иска МВФ да участва в третия спасителен пакет, вероятно заради настойчивостта на ръководената от Кристин Лагард институция да изкопчи структурни реформи от страната, пише "Дейли телеграф". За Германия обаче участието на институцията е задължително условие.
Другата точка, предизвикваща големи разделения, е призивът на финансовите министри от еврозоната за създаване на "външен и независим фонд", който да държи до 50 милиарда евро гръцки държавни активи, които да бъдат приватизирани през следващите години, а приходите от тази разпродажба да отидат за погасяване на гръцкия дълг, пише "Уолстрийт джърнъл".
Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че международните кредитори са поставили ясни предложения за структурни реформи. Гръцкият парламент трябва да приеме целия пакет до сряда, уточни той. По думите му 25 милиарда евро ще бъдат отделени за рекапитализиране на гръцките банки.
Германският канцлер Ангела Меркел коментира сделката с думите: „Предимствата на едно споразумение са повече от неговите недостатъци”.
"Ситуацията в Гърция е много напрегната. В интерес на страната е да осъществи стъпките, за да се реализира сделката. Мисля, че доверието може да бъде възстановено", заяви Меркел.
Източник: Дарик, Нова телевизия
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети