Експлозия на бойлер унищожи жилище в жк „Бистрица”, в същия блок преди време се взривил камикадзе

DenNews.bg
30.06.2015
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Взрив на бойлер унищожи напълно апартамент в жк „Бистрица” в Дупница тази сутрин. Инцидентът е стана малко след 6 часа в бл. 59, вх Б, където преди години миньор задействал колан с динамит и се самовзривил пред вратата на жена, в която бил влюбен.

Жилището е унищожено напълно.


По чудно при днешния взрив на петия етаж няма пострадали хора, тъй като няма постоянни обитатели на апартамента, а само заради ранния час в градинката и по алеите пред блока не са преминавали хора. Счупени стъкла са летели като шрапнели и са разпръснати на метри около блока, попадали са и по покривите на павилиони на пазарчето до централната спирка. За щастие павилионите са с гръб към мястото на инцидента и дори там да е имало ранобудни хора, те са предпазени от дъжда от стъкла от будките.
Апартаментът от години не се обитава постоянно, обясниха разтревожени хора от блока.
„Собственикът е Димитър на 60 и няколко години е. Не живее тук постоянно, защото се занимава с животни някъде в циганската махала. Опитва се да дава жилището под наем, но нищо не стана. После влизаха и излизаха някакви хора, явно негови познати, но и това престана. Вчера е идвал с жената, с която живее. Явно са се къпали и са забравили бойлера. Аз се събудих от взрива. Беше минута-две след 6 часа. Имаше дим, сигурно е тръгнал пожар, но защото започна да изтича вода под налягане-пламъци нямаше. Ние нямаме щети от взрива по нашите апартаменти. Само хората под апартамента на Мите са наводнени. Възрастни са. Сега мъжът отиде да вземе нещо успокоително за жена си”, обясни жена, която живее на шестия етаж в бл.59.
На място веднага са пристигнали два екипа на Спешна помощ, полиция и пожарна. Водата и електричеството са спрени, първоначално в целия блок, а след това само в засегнатия апартамент.
 

Работници от чистотата събираха стъклата пред блока (горе). Живеещи в бл. 59 чакат комисия от общината.

Изкъртени са прозорците, вратите и две стени във взривеното жилище, почти не личи, че терасата е била остъклена –металните решетки са изкъртени, няма и едно цяло стъкло по прозорците, покъщнината е унищожена напълно. На пръв поглед обаче няма нарушения по конструкцията на блока. Хората остават в очакване на комисия от община Дупница, която да огледа конструкцията и носещите стени, тъй като пожарникарите така и не са обяснили дали има опасност за целостта на сградата и живота на живеещите там.
„Нищо не ни казаха, а и като разбраха, че няма пострадали се успокоиха. Трябва обаче да се каже дали всичко е наред, за да сме спокойни. Ето, човек не знае в такава ситуация към кого да се обърне. Добре че съседка има позната в общината, та й се е обадила. Казали са, че ще дойдат. Ще чакаме”, обясни друга жена от блока.

 

За втори път се разминаваме на косъм, дано няма трети...

 

коментираха пред блока и разказаха ужасяваща история от преди 30-ина години: „Пак така рана сутрин беше, когато чухме ужасен взрив и писъци. Оказа се, че някакъв мъж, после се разбра, че е миньор, бил влюбен в една другарка от блока. Опасал се с колан с динамит и се взривил пред вратата й, защото тя не му отвръщала на чувствата. Беше страшна картина, още помним ужаса. Бяха избити врати, повредена беше шахтата на асансьора... Сърцето на камикадзето беше се изтърколило в краката на една жена от съседен апартамент. Кошмар. От тогава сме спрели асансьора и не го ползваме. Днес пак ни се размина, но дано няма трети път...”
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети