Дупнишката прокуратурата прекратила без основание дело срещу Каплата и авер за побой

DenNews.bg
29.06.2015
размер на текста:

Дупнишката прокуратура е прекратила без основание наказателното производство срещу бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата и неговият приятел Тодор Тодоров за побой над сина и племеник на собственика на верига за сръбска скара Майстор Миро – Стефан Димитров и Милан Йовович. Двамата пострадаха при побой в нощта на 30 ноември 2013 г. пред заведение „Галерия” в Дупница. В лицето на Стефан е разбита чаша, а Милан е ритан и блъскан, изпада в безсъзнание и прекарва няколко дни в болница.
Наказателното производство бе прекратено на 13 февруари тази година, тъй като се касаело за нанасяне на лека телесна повреда – престъпление, за което се води дело от частен характер, т.е. без участието на прокуратурата. Освен това прокуратурата не намери хулигански подбуди за побоя, а позовавайки се на свидетелски показания на жената на Каплата и на негови близки е заключила, че Капланов и Тодоров са извършили деянието, защото честта им била засегната.
Прокурорското постановление обаче е обжалвано от Милан Йовович и така папката стига до съдия Снежанка Кьосева, която намира редица пропуски в работата на прокуратурата и при воденето на досъдебното следствие.
Фактическата обстановка, посочена за изяснена от прокуратурата, е представена само от показанията на жената на Капланов, самия него, Тодоров и техни приятели, без да се обърне внимание на думите на свидетели, които потвърждават версията на Йовович и Димитров. Не са издирени други важни свидетели, нито е прегледан записа от сигнала на телефон 112.
Прокуратурата е приела, че двамата пострадали са били в нетрезво състояние по време на инцидента – нещо за което свидетелстват отново Капланов и близките му, както и собственичката на заведението, която обаче не е била очевидец на случилото се. Странно, но нейните показания присъстват в досъдебното производство, макар да дошла след побоя, а показания на очевидци не са приложени. За нетрезвото състояние свидетелстват и полицаите, обслужили инцидента, като по думите им дори не се разбирало какво говорят пострадалите (б.а. и двамата са чужденци). В разследването обаче не е назначена експертиза, която да докаже дали показанията на пострадалите са дадени в нетрезво състояние или не.
Противоречие има и в думите на близките на Капланов и Тодоров. Според едното твърдение те предприели действия, защото пострадалите закачали момичета на дансинга, според друга, защото Йовович дръпнал за ръката съпругата на Капланов.
Според съда не става ясно защо е прието, че нанесените на двамата пострадали телесни повреди не е станало по хулигански подбуди, а поради действията на пострадалите, които били в явно нетрезво състояние и докато са били вътре в заведението са досаждали на танцуващите на дансинга дами в близост до местата, на които се била настанила компанията на двамата пострадали, тъй като в мотивите на обжалваното постановление не е посочена връзката между действията на пострадалите в заведението с инкриминираното деяние. Този извод не съответства и на приетата фактическа обстановка, според която Капланов бил провокиран да влезе в ръкопашна схватка с Йовович, тъй като последният хванал за ръка свидетелката Капланова.
Има противоречия и в твърдения на свидетели за това, че пострадалите първи нападнали Капланов, но един твърди, че той е нападнат в гръб, а друг твърди, че е нападнат в лице.
Според съда от изложената в постановлението фактическа обстановка и от мотивите му не може да се установи по какъв начин е било наранено честолюбието на обвиняемия Тодоров.
Според съда досъдебното производство не е проведено обективно, всестранно и пълно разследване. Не са събрани всички възможни доказателства, а със събраните не са осъществени допустими от НПК и необходими в конкретния случай процесуално следствени действия. На тази база направения от прокурора извод за липса на хулигански мотив е необоснован и неправилен. Описаната в обжалваното постановление фактическа обстановка освен, че не кореспондира с приетите за достоверни свидетелски показания е и непълна. Прокурорското постановление за прекратяване на наказателното постановление е прекратено, а делото е върнато на прокуратурата за изпълнение на дадените указания.
Определението на Районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Кюстендил
Това не е първият побой с участието на Каплата. От пестниците му преди време пострадаха братът на убития в Ирак летец Любомир Костов - Йордан Костов-Джоко и съседът на Капланови в жк „Бистрица” Стоимен Чавдаров.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети