Европейският шахматен съюз направи ход по скандала, тръгнал от Дупница

DenNews.bg
25.06.2015
размер на текста:

Продължава сагата с шахматния скандал, свързан с източване на средства от федерацията и разкрит от дупничанина Методи Стойнев. Предоставяме ви становището на Стойнев по повод съобщението от страна на БФШахмат, според което „парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика е прекратила производството срещу Българската федерация по шахмат и е уведомила окръжната прокуратура“:

Европейският шахматен съюз разпространи прессъобщение до медиите, до ФИДЕ и до националните федерации, в което се дава отговор на много от въпросите, които бяха поставени през последните месеци към ръководството на Българската федерация по шахмат, уличаващи го в съмнителни финансови действия. Съобщението е публикувано в редица световни сайтове и медии, но на сайта на българската федерация от него няма и следа.
На сайта все още продължават да се мъдрят някои жалки опити, с които се цели да се оправдаят едноличните действия на бившия президент на Европейския шахматен съюз и все още настоящ такъв на БФ Шахмат, Силвио Данаилов и членовете на УС на БФ Шахмат.
Не се ли чувстват неудобно господата от федерацията, когато продължават да пишат неверни и подвеждащи неща. Според тях „Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика е прекратила производството срещу Българската федерация по шахмат и е уведомила окръжната прокуратура.” Истината е съвсем друга „Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси” е прекратила разглеждането на подадения сигнал, тъй като лицата Силвио Данаилов и Николай Велчев нямат качество „лице заемащо публична длъжност по смисъла на чл. 3 от ЗПУКИ и дейността им е извън приложното поле на ЗПУКИ и по отношение на тях не са приолжими ограниченията, предвидени в закона.” Цитатът е от решението на комисията и той не подлежи на коментар. Тази комисия е различна от Парламентарната комисия!
Вместо на сайта на федерацията да има един конкретен отговор на някой от поставените въпроси, там продължават да пишат обяснения като че ли срещу себе си имат хора, които не разбират нищо и могат да бъдат манипулирани. Вместо да дават отговори, през последните седмици Данаилов и компания преминаха в агресивни действия свързани със заплахи, наказания, очерняне на всеки, който пита и иска да знае, какво става във федерацията. Господата са се самозабравили и са загубили реална представа в кое време живеем. Бием се в гърдите, че сме за демокрация с гласност и прозрачност, със стриктно спазване на законите, а в същото време преследваме всеки, който има смелостта да пита. Странно е поведението и на голяма част от членовете на Управителния съвет, които демонстрират раболепно мълчание и подчинение. Защо нито един от тях не се осмели да постави остро и категорично въпроса: „Господа изнесените факти са от официален документ на държавен орган. Ние трябва да имаме становище по тях.” Вместо това, ръководството на федерацията продължава да манипулира медиите и да подвежда служителите в министерството на младежта и спорта, за да се стигне до там министър Кралев да се изказва неподготвен.
На всички трябва да бъде ясно, че Инспекторатът на министерството на младежта и спорта не е правил никакви две финансови проверки на федерацията през последните месеци, както твърдят от федерацията, а само са проверили наличието на оправдателните документи. Друг е въпросът дали тези документи са реални. Това може да се каже само когато се видят. Истинската финансова ревизия, от Агенцията за държавна и финансова инспекция, тече в момента и тя е започнала на 2 юни. Така, че е твърде рано господата да отварят шампанското.
Защо на страницата на федерацията не се публикува подписката в защита на тримата наказани шахматисти на „историческото“ заседание на УС на БФШ от 5 юни т.г в Слънчев бряг, в която само за няколко часа близо 100 шахматисти и деятели застанаха твърдо зад тях, осъждайки по този начин арогантните действия на „ръководителите”. Изниква резонно въпросът: чия е федерацията, и чии интереси обслужва?
Те, членовете на управителния съвет сякаш са предчувствали, че това е едно от последните им заседания (между впрочем те никога не са се събирали в пълен състав) и са си направили снимка за спомен, за историята. Имената на тези членове от великата шахматна инквизиция наистина ще останат в историята!
Господа, времето ви изтече! Намерете смелост и си подайте оставката.Извинете се и се оттеглете. Освободете българския шахмат от присъствието си и помислете как да оправдаете действията си от последните години! (Ако въобще може да има някакво оправдание.) Не чакайте да бъдете изхвърлени. Чакат ви много съдебни дела. Или може би се надявате на това, че в България никой не е осъден, та вас ли ще осъдят. Но не забравяйте, че рано или късно и в нашата страна ще започне разчистването на авгиевите обори.
Спрете да манипулирате хората, че някой иска да ви вземе местата. Никой няма такива намерения! Искаме да не петните повече името на българския шах и на достойните български шахматисти, които десетилетия воюваха за него. Дайте шанс шахматните клубове да излязат от анонимност, да се почувстват истински стопани на своята федерация и сами да изберат кой да ги ръководи.
Вие сте на ход, а той е единствен!

Поради многото съобщения и статии в пресата, които включват и опетняват името на Европейския шахматен съюз относно турнири, сделки и договори, Бордът на Европейския шахматен съюз излиза със следното съобщение до пресата:

Официалният календар за турнирите на EШС се публикува всяка година от секретариата на EШС и включва европейски първенства, организирани ежегодно, съгласно съответните устави и наредби. Параграфи Б.1.2 и Б.1.3 от Правилата на ЕШС за организираните турнири съдържат следното:
"Всички EШС (европейски) шахматни федерации имат право да участват в европейски индивидуални и отборни състезания, независимо от пол или възраст."
"Всички играчи, участващи в Европейското индивидуално и отборно първенство трябва да имат право по рождение, гражданство или натурализация да представляват тяхната федерация."
Това е добре известно на всички европейски федерации по шахмат "и играчите в европейските първенства, които имат право да участват, са играчи, които имат принадлежност към европейските федерации и клубове и принадлежат към европейските федерации (само за европейската клубна купа има възможност за участието на картотекирани неевропейци). Поканите за официалните европейски първенства са одобрени, а след това публикувани и изпратени на европейските федерации само от Секретариата на ЕШС, съгласно Правилника за турнирите на ЕШС.
По отношение на календара с турнирите за 2014г. на ЕШС, информацията е предоставена на националните федерации съгласно CL1 / 2014 03.14.2014 (http://www.europechess.org/press-info/circularr-letters/2014-2/) и същият календар е публикуван до края на същата календарна година в официалния сайт на ЕШС (в старата и новата версия). По-старата версия на сайта ЕШС съдържаше и проекто-календар за всеки един турнир, за който всяка една федерация обявява и качва информация. Европейският шахматен съюз подкрепя всички шахматни турнири в Европа, но официалният календар е този, който се публикува ежегодно.
Във връзка с няколко прессъобщения за неясни транзакции между Българска федерация по шахмат и Европейския шахматен съюз.
EШС пояснява следното:
1. Европейският шахматен съюз не е търговско дружество и не прави договори за отдаване под наем или продажба на шахматни дъски, фигури, часовници илисофтуер за заглушаване на мобилни телефони. Фактурите, обявени в пресата отнасящи се за такива търговски действия нито са записани във файловете на EШС, нито парите по тези сделки (които се отнасят за периода на 2011 г. и 2012 г.), са постъпили по (единствената!) сметката на EШС в Швейцария.
2. Европейският шахматен съюз няма никакви парични транзакции и постъпления от Българската федерация по шахмат, или от която и друга организация или физическо лице, свързано с шахматните турнири, организирани в Албена (за периода 01-09 юни 2014) и Златни пясъци (10-18 юни 2014) през 2014 година.
3. Плащанията към Европейския шахматен съюз, привеждани годишно от националните федерации, се определят от общите предписания и наредби за турнирите http://www.europechess.org/regulations/tournament-regulations/) и включват входни такси за участниците в турнирите, депозитни такси, такси за офертата (bid fees) и лицензионни такси. Тези суми са включени в годишния бюджет и в годишното приключване и одит и са достъпни за всички членове - национални федерации по време на годишното общо събрание.
4. Европейският шахматен съюз ще си сътрудничи с всеки официален разследващ орган, и ще предостави необходимата допълнителна информация. Европейският шахматен съюз е информиран, считано от 8 май, за отчетените необичайни сделки от българската федерация по шахмат и помолен за разяснения и проверка за проведените действия между двете организации.
5. Европейският шахматен съюз е регистриран в сървъра на Европейския съюз с цел прозрачност и основната информация за организацията е на разположение на обществеността.
http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/consultation/displaylobbyist.do?id=7710872 17632-01. Общият краен доход за 2014 година е 228,594 евро и този доход е с подобни показатели около това ниво за годините 2011, 2012 и 2013 г.
6. Европейският шахматен съюз си запазва правото да предприема необходимите действия срещу всяка организация или физическо лице, което клевети или свързва европейския шахматен съюз със съмнителни сделки, договори и всяко
действие, което не е извършено от ЕШС. Молим всички медии, които са публикували такава информация, отнасяща се до
Eвропейския шахматен съюз, да публикуват и настоящата декларация. Приложен е календар на ЕШС за 2014 г., изпратен от CL 1.2014 14.03.2014 и публикуван в сайта на EШС.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети