Прекратиха правомощията на ОбС-Павел баня

DenNews.bg
22.06.2015
размер на текста:

Общинската избирателна комисия в Павел баня прекрати предсрочно правомощията на целия Общински съвет, предаде БНР.
Решението, което е прецедент в България, се основава на Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.
Новината накара председателя на Общинския съвет Христина Петрова да свика извънредно заседание днес с една единствена точка - приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт.
Според Христина Петрова до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия в Павел баня не е публикувано на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.
Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия в Павел баня е приключило към 18.00 часа в петък, когато за първи път от много време председателката на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от нейните членове.
Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу - съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети