Костюм-скелет ще прави от работниците супергерои

DenNews.bg
19.06.2015
размер на текста:

Костюм, разработен от учени от няколко европейски държави, ще направи от работниците супергерои. Новината може да звучи зрелищно, но всъщност труда на учените е подтикнат от факта, че 44 милиона работници в Европейския съюз страдат от заболявания на мускулите и скелета. Това сочат данни на Work Foundation Alliance. Според организацията с идеална цел, която е част от Ланкастърския университет, паричният еквивалент на вредите от тези заболявания възлиза на 240 милиарда евро, пише Ingenieur.de. Причина са тежките физически натоварвания, които понасят работещите в строителния бранш и автомобилното производство, например.
Иновацията ще окаже безценна помощ именно в тази насока, тъй като благодарение на екзоскелета 10-килограмова тежест ще бъде вдигната като един килограм.
Екзоскелетът се облича като дреха, а моторите му подпомагат всяко движение на ръцете и краката. Изобретателите представиха прототип на машината, наречена Robo-Mate, а през 2016 година се очаква да започне серийното й производство. От устройството се интересуват преди всичко производителите на автомобили.
“С екзоскелета автомобилна седалка, която тежи 15 килограма се вдига сякаш тежи 1,5-килограма ”, казва проф. Кармен Константинеску. ЕС финансира проекта с 4,5 милиона евро. Източник: 24chasa.bg
учен

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети