ЕК заведе дело срещу България заради мръсния въздух

DenNews.bg
18.06.2015
размер на текста:

Европейската комисия заведе дело срещу Белгия и България заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве, съобщиха от пресцентъра на Комисията. Въпреки задължението на държавите от Европейския съюз да гарантират добро качество на въздуха за населението, вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение, пише в съобщението.
Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от пътнотранспортните произшествия, подчертават от ЕК. Фините прахови частици, известни като ФПЧ10, са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.
От 2005 г. насам със законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за ФПЧ10 (т.е. прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона). В случай на превишение на тези стойности държавите членки приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни и перспективни действия, така че периодът на превишение на стойностите да е възможно най-кратък. Комисията предприема действия по отношение на случаите на неспазване на нормите с надеждата, че държавите членки ще предприемат по-решителни мерки за разрешаване на проблемите.
В България, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 година насам в повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите на ФПЧ10, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности за ФПЧ10 във всички 6 зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж — през 2009 година, посочват от ЕК. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети