Налагат контрол върху банковите сметки на гърците

DenNews.bg
17.06.2015
размер на текста:

Гръцките банки може да бъдат затворени за няколко дни през идната седмица. Мярката, чиято цел е да се въведе контрол върху финансовите транзакции ще бъде въведена, ако до края на тази седмица не се постигне споразумение за спешният план на Европейския съюз за спасяването на Гърция от фалит, пише германският в. "Зюддойче цайтунг", цитирайки източници от Брюксел. Според изданието мерките ще засегнат най-вече контрола върху отлива на парични потоци от страната, по примера на Кипър по време на финансовата криза на острова през 2013 г.
Мярката предвижда, че след отварянето на банките, почти сигурно е, че ще бъдат ограничени сумите, които ще могат да бъдат теглени от банкоматите, както и размерите на електронните транзакции.
Гръцки медии съобщиха, че някои банки в страната вече ограничават тегленето на големи суми, след като само за един ден, в понеделник, гърците поставиха абсолютен рекорд и изтеглиха над 600 милиона евро. Това е 2.5 пъти повече от сумите, изтеглени миналия петък, съобщи гръцкият електронен портал "Репортер" и отбеляза, че едва ли могат да се оценят сумите, които се изтеглят постоянно от банкоматите след края на работното време на банките. От началото на годината от гръцките банки са изтеглени 26 млрд. евро и са прехвърлени предимно в европейски банки. Подобна нервност на вложителите се обяснява с провала на преговорите на гръцкото правителство с международните кредитори, състояли се на 13 и 14 юни в Брюксел
Евентуален банкрут на Гърция би струвал на Белгия около 6.8 млрд евро, което прави по 609 евро на белгиец, съобщи Би Би Си. Това са изчислили експерти от банковата и застрахователна група ING. Те са взели предвид общия кредит от 195 млрд. евро, даден на Гърция чрез механизмите за финансова помощ. Тук влиза първият кредит от 53 милиард евро (2010-2012 г.) и вторият от 142 млрд. евро (от 2012 г. до момента). Делът на Белгия за кредитирането на Гърция по линия на еврозоната представлява 3.5%, или 6.825 млрд. евро. В ING обаче смятат, че е малко вероятен 100% дефолт на държавния дълг на Гърция.
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че не възнамерява да представя нови предложения за реформи на срещата на еврогрупата утре в Люксембург, пише германският в. "Билд". Въпреки това гръцките преговарящи са "достъпни по всяко едно време" за постигане на споразумение с партньорите, заяви министърът. Той каза, че представителите на кредиторите, от които зависи отпускането на спасителна помощ за Гърция, трябва да се върнат на масата за преговори с "ясни и твърди решения".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети