Служители на ТЕЦ „Бобов дол” мълчаха пред централата за заплати

DenNews.bg
11.06.2015
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Служители на ТЕЦ „Бобов дол” излязоха на предупредителен протест с искане за изплащане на изработените заплати. Протестът бе обявен за мълчалив, но въпреки това хората казаха, че настояват за изплащане на заплатите, които към момента са забавени с два месеца и изплащане на ваучерите за храна – дължими от месец февруари. Друг повод за недоволството е липсата на лични предпазни средства и облекло, както и липсата на социален диалог в предприятието.


„Колективният трудов договор е изтекъл. От месец март е второто ни напомняне, че трябва да започнат тристранните преговори – между работодател, служители и синдикати, за подписването му, но до момента имаме мълчалив отказ от страна на ръководството. Вчера е изплатена част от заплатата за месец април”, обясни лидерът на КТ „Подкрепа”-Дупница Йорданка Германова. На протеста бе и бившият лидер на "Подкрепа" в Дупница и настоящ конфедерален секретар, завеждащ отдел "Колективни трудови договори и спорове" в екипа на националния лидер Димитър Манолов, Любка Георгиева.
Ръководството се е запознало с исканията на служителите и в писмен вид, тъй като те са били записани в заявлението за провеждането на днешния протест.
От действията на работодателя зависи нататъшният развой на протеста, обясниха служители, но в никакъв случай няма да се стигне до „екстремни действия” и спиране на производството.
 

„До момента влизахме в положение на ръководството, че положението е трудно, но вече не се издържа. Не може да се кара на постна пица, а и в един момент дупките на колана свършват и вече няма как да бъде затяган още”, обясниха служители.
Протестът започна преди началото на работния ден на първа смяна в централата. От пристигащите автобуси само около 100 души останаха пред централата. Протестът пък се проведе пред бариерите, защото още вчера синдикатите са били предупредени, че външни хора няма да имат достъп до двора, т.е. синдикалните лидери и представители на други синдикални организации, като и представители на медиите.
Днес изпълнителният директор Емил Христов, който замени на поста настоящия депутат Петър Петров, се оказа в отпуск. Председателят на Съвета на директорите и общински съветник в Дупница Владимир Владимиров отказа да слезе на разговор с протестиращите, но все пак прие медиите в кабинета си.
По думите му забавянето на заплатите не е фатално, а почти всяка година има трудности с изплащане на възнагражденията в тези месеци, заради процедурата по пласиране на произведеното електричество. Според Владимиров друга основна причина е тежкото финансово състояние на ТЕЦ „Бобов дол” след излизане на централата на свободния пазар. Владимиров отказа да коментира отказа за социален диалог от страна на ръководството, тъй като колективният трудов договор може да коментира само изпълнителният директор.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети