Протестите в Македония не стихват, хиляди искат оставката на Груевски

DenNews.bg
07.05.2015
размер на текста:

Протестите в Македония не стихват, хиляди излязоха пред парламента в Скопие и още няколко с искане за оставка на премиера Никола Груевски. Снощи демонстрации имаше и в Прилеп и Битоля.
Протестите избухнаха във вторник след разкритията на опозицията, че Груевски и неговите най-приближени - вътрешният министър Гордана Янкуловска и директорът на спецслужбите Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски, са прикрили убийството на 21-годишния младеж Мартин Нешковски от полицай през юни 2011 година. Нешковски бе убит в центъра на града по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ за победата на парламентарните избори. На запис се чува, че тримата загвоорничат за престъплението да бъде набеден охраните.
Сред протестиращите е и лидерът на новосформираното гражданско движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик.
От опозицията обявиха, че "Груевски е избрал пътя на най-големите диктатори като Милошевич и Чаушеску за падане от власт".
Самият Груевски аяви, че "става въпрос за добре организиран партиен протест, в който са участвали и лица с престъпно минало". Проправителствените медии определят протестите като "вандалски и финансирани от чужди служби и Сорос".
В първата вечер на протестите са били ранени най-малко 19 души според вътрешното министерство. Сред постралите са полицаи и един фотограф. Полицията е разпръснала земонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия.
Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова всички политически фактори в Македония да помогнат за решаването на политическата криза в страната.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети