Прекратиха спасителните операции в Непал

DenNews.bg
04.05.2015
размер на текста:

Спасителните операции в Напал след разрушителното земетресение бяха официално прекратени, тъй като надеждата да бъдат намерени оцелели вече е нищожна. През уикенда обаче бяха спасени трима души, а последният в рамките на спасителната операция, които бе открит жив под развалините осем дни след трагедията е мъж на 101 години.
Официалният брой на загиналите в труса с магнитуд 7,9 от 25 април сутринта до този момент са над 7050, а ранените – малко над 14 хиляди души.
Земята продължава да се люлее от вторични трусове вече над седмица. Тази сутрин е регистриран трус със сила 4,1, по Рихтер. Продължават хуманитарните операции в страната. Над 120 хиляди души помагат за преодоляване на последиците от разрушителното земетресение.
Акцията по оказване на хуманитарна помощ на оцелелите може да продължи до три седмици. Хеликоптери с храна, медикаменти и вещи от първа необходимост вече са достигнали до голяма част от пострадалите райони. За достигане до по-отдалечените кътчета на Непал и оказването на помощ на засегнатите от земетресението там, обаче ще са необходими още 15 до 20 дни.


Непалските власти затвориха единственото международно летище в страната за големи самолети, превозващи хуманитарни помощи.

 

Причината е да бъде предотвратено повреждане на единствената писта. Пистата, която е била предвидена за приемане на средни по размер самолети, е започнала да се руши заради кацането на големи военни и транспортни самолети.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети