Чимев: Решението на ОбС е кулминация на политическата наглост и безотговорност

Точно, след като общината закърпи финансовото си положение е изправена пред нов колапс, хем Дупница ще остане като след бомбардировка, хем ще връщаме 2,5 млн. лв.

DenNews.bg
29.05.2015
размер на текста:

Кулминация на политическата наглост и безотговорност, това е оценката на кмета на Дупница Методи Чимев по повод решението на Общински съвет, с което днес бе отказано поемането на краткосрочен кредит от фонд ФЛАГ, с което реално на провал е обречен най-големия проект за града.
Най-голямата опасност е, че не само проектът може да остане недовършен, т.е. градът ще е като след бомбардировка, но и ще трябва да бъдат върнати 2,5 млн. лв., за сметка на детските градини, осветление, спорт, култура...
Процедурата не изпреварва края на проекта, каквито са съмненията на съветниците, гласували днес „въздържал се”, защото само за подготовката на документите за кредита по ФЛАГ, разглеждането им и одобрението, реалното отпускане на средствата ще стане в периода август-септември, т.е. към края или малко след срока за реалното му приключване.
Освен, че към момента общината е със стабилизирано финансово състояние, тя успя да излезе от пета групата – ненадеждни общини с невъзможност да погасяват кредите си и имат отрицателен рейтинг, т.е. трудно биха получили кредит. В момента община Дупница е с висок кредитен рейтинг и в трета група – общините, които погасяват задълженията си стриктно. За пояснение – в първа група са София и няколкото големи града, като Пловдив и Варна, а във втора група са областните градове.

Публикуваме цялата позиция на кмета Чимев:

Днешното решение на Общински съвет-Дупница да отхвърли искането ми за заем от фонд ФЛАГ в размер до 500 000 лева е кулминацията на политическата наглост и безотговорност. Демонстрираха я съветниците от БСП, както и всички отсъстващи от всички представени в Общински съвет партии.
Проектът „Съвременно пространствено оформление и подобряване на зелена градска среда на централна зона на град Дупница“ е най-важният европейски проект, който общината реализира към този момент. Всички са наясно колко мащабен и стратегически е този проект, отнасящ се до благоустройството на един огромен периметър от града – жк „Дупница“, жк „Развесена върба“, района около Минчов площад, околните квартали с преасфалтирани улици, подменени и новоизградени тротоарни настилки, нови детски и спортни площадки, зони за отдих, зелени площи и т.н. И всичко това няма да си го отнеса вкъщи. То остава за хората с години напред.
Днешното гласуване означава, че това няма да се случи. Нещо повече. Рискът огромната зона, която е обект на ремонтните дейности да остане в сегашното си състояние на недовършени ремонти, е изключително голям с всички произтичащи от това негативни последствия за гражданите.
Провалът на този проект е на път да вкара община Дупница в изключително тежко финансово състояние. Какво имам предвид. До този момент, по проекта са разплатени над 2,5 млн. лева. Незавършването на проекта означава, че община Дупница ще трябва да ги върне. Такива са правилата на Европа. Тези два милиона и половина лева не са на ГЕРБ, не са на БСП или на мен – те са събрани от данъците и таксите, които всички дупничани плащаме.
Сега ще стане невъзможно да поддържаме уличната мрежа, да изпълняваме ангажиментите си към детските заведения, да подпомагаме културата и спорта и т.н. и т.н.
Призовавам всички общински съветници – от БСП и отсъстващите, които също са ИЗБРАНИ ОТ НАРОДА, да се явят пред гражданите на Дупница и да им обяснят причината, поради която спират ремонтните дейности по „Зелена градска среда“ и оставят града като след бомбардировки.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети