С пасивно „въздържал се” ОбС-Дупница препъна реализирането на най-големия проект за града

Десислава Панайотова-Янкова
29.05.2015
размер на текста:

Според Дангов няма никаквъ проблем. Снимка: Архив

С пасивното „въздържал се” Общински съвет-Дупница направи опит за спъване на най-големия проект, реализиран в града, този за достъпна и зелена и градска среда, по когото до момента бяха обновени жк „Развесена върба”, „Минчов площад”, жк „Дупница”, а предстои ремонт и в жк „Велчова завера” и още два обекта.
Дали опитът за бламиране на кметския екип, а покрай него и дупничани, ще бъде успешен сега зависи само от възможността на градоначалника да намери финансиране без заем от фонд ФЛАГ.

 

Само съветниците от ГЕРБ подкрепиха докладната на кмета Методи Чимев за тегленето на краткосрочен кредит от 500 000 лв. от фонд ФЛАГ

 

– обичайна практика за всички български общини при реализирането на проекти с финансиране по оперативните програми. Фондът отпуска заеми на общините с нисък лихвен процент, за да покрият процента си участие в европроекти, след което сумата се превежда от финансиращия орган и общината връща кредита.
Сумата от 500 000 лв. е нужна за финализиране на ремонтните дейности и изплащане на последните 10% към фирмата изпълнител на проекта, а след реализирането му общината ще получи финансирането по ОП „Региоонално развитвитие” и ще изплати заема – обичайна практика.

 

Всички съветници, без групата на ГЕРБ, гласуваха „въздържал се”,

 

като от днешното заседание отсъстваше цялата група на Обединения демократичен блок – Костадин Костадинов, д-р Ени Лефтеров, д-р Лорета Николова, Вергил Кацов и част от герберите.
Дебатите по докладната се завъртяха повече около качеството на изпълнението на проекта – дебелината на асфалта в сантиметри и подредбата на плочките, заради което се стигна до размяна на реплики между Владимир Владимиров от БДЦ (преди Лидер) и зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев. Той се опита да обясни, че разговорите за качеството на строителството нямат нищо общо с докладната. Изпълнението на проекта е с 5 г. гаранция и всички нередности ще бъдат отстранени. Проверката за качеството пък се извършва не само от страна на общината, но и от контролиращия орган – регионалното министерство.
Кметът Методи Чимев си позволи да коментира в зала гласуването на съветниците, като посочи, че те са тези, които трябва да застанат пред гражданството и да поемат вината, ако проектът се провали и общината бъде принудена да върне 2,5 млн. лева. „Разбирам, тези действия може да са продиктувани от наближаващите избори, но и в предизборните борби трябва да има някаква граница. Явно, тези които гласуваха „въздържал се” са против и не искат проектът да бъде реализиран”, коментира в залата градоначалникът.

 

Според независимият съветник Първан Дангов обаче няма никакъв проблем.

 

„И аз да бях кмет, това че докладната не мина, не би било проблем. Изпълнителят ще си работи, ще си довърши работата и тогава ще му се плати. Гласувах „въздържал се”, защото не ни беше обяснено, защо точно тези пари трябва да се получат точно сега. Явно нещо изпълнителят не е надежден или работата почва да му скърца. Възможно е причината да е и друга. Защо не знаем от самото начало, че трябва да се плати 100% преди края на проекта? А отговорността за гласуването е на ГЕРБ, които не можаха да си осигурят мнозинство, половината ги нямаше в залата”, коментира Дангов за DenNews.bg.


Гласуването беше сигнал, че проектът се осъществява некачествено. Сигнал на база сигналите до нас, коментира Станислав Павлов.

 

Според новия председател на ОбС истинският проблем на днешната сесия не е опасността от провал на проекта, а фактът, че през цялото време сесията вървеше на границата на кворума.
„Най-много бяхме 20 съветници в залата. Само четирима съветници бяха пуснали предизвестия, че ще отсъстват по извинителни причини – Пламен Стойнев, Маргарита Илийнска, Вергил Кацов и Силвия Овчарченска. След обявената почивка не можахме да съберем кворум и заседанието беше прекратено. Що се отнася до докладната за кредита си мисля, че ще е добре кметът да отговори на всички въпроси, поставени от съветници и да внесе отново докладната за следващата сесия. Мисля, че тогава ще бъде подкрепена", коментира Станислав Павлов.

 

Колегите действаха нарочно, без никакви мотиви и при положение, че на комисия казаха, че ще подкрепят заема,


Коментира и д-р Матей Попниколов от ГЕРБ. „И ние виждаме, че има нужда от корекции на места – това ще бъде направено. Има 5 г. гаранция. Въпросът беше, че имахме шанс да приключим навреме един голям проект, без ремонтните работи, които са за добро, но затрудняват хората, да се удължават излишно. Крайният срок все пак е август. Мисля си, че днес колегите в ОбС действаха умишлено, за да ударят кмета преди изборите”, обясни още д-р Попниколов за DenNews.bg

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети