Опичат акъла на китайски чиновници с екскурзия до затвора

DenNews.bg
25.05.2015
размер на текста:

Нов подход в борбата с корупцията задейства в Китай, където организирани екскурзии до затвора трябва да вкарат в правия път чиновниците, а картината на евентуалното им бъдеще да ги откаже от извършването на престъпления.
Чиновници и техните семейства посетиха затвора, където техни бивши колеги излежават присъди за корупция. Екскурзията е организирана от Централната комисия по дисциплината към китайската комунистическа партия.
През последния месец в екскурзиите са били включени над 70 души. С възпитателна цел те прекарали цял ден в затвора в град Шиян, провинция Хубей. По време на престоя си се срещнали с 15 затворници, които излежават присъди за подкупи и превишаване на служебните пълномощия.
„Трябва да извлечем поука от случаите на корупция и строго да спазваме правилата и законите на партията, за да изпълняваме задълженията си и да служим по-добре на обществото”, отбелязва висш служител след екскурзията. По думите му, възможността да видят осъдените бивши чиновници, които се разкайват за постъпките си, оказва силно въздействие.
В Китай тече кампания срещу корупцията, започната от лидера Си Дзинпин. От встъпването му в длъжност през 2013 г. начело на партията и държавата са започнали разследвания срещу повече от 100 длъжностни лица. Следствието проверява от март насам шефа на Китайската компания за петрол и газ Ляо Юнюан. Миналата година след корупционен скандал бе отстранен министърът на обществената сигурност и бивш член на постоянния комитет на китайското плитбюро Чжоу Юнкан. Той бе арестуван по обвинение в корупция и разгласяване на държавна тайна.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети