Стотици се поклониха пред чудотворната икона на св. Богородица Милваща в Дупница

DenNews.bg
25.05.2015
размер на текста:

Стотици вярващи сведоха глава пред чудотворната икона „Св. Богородица Милваща” в Дупница. Светинята ще остане в централния храм „Св. Георги Победоносец” до сряда сутринта.


Както писахме, чудотворната икона, датираща от 1792 г., се пази в катедралния храм на Видин „Св. Димитър” и за първи път се излага за поклонение в страната.
Светинята бе докарана от Видин от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, по пътя е охранявана от един полицейски патрул.
Шествието с чудотворната икона тази сутрин започна от „Развесената върба”, премина през площада и центъра, след което бе изложена в централния храм. Там бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на всички българи и дупничани, както и за пълното изцеление на пострадалият при жестоката катастрофа в Яхиново 17-годишен Милчо Паликарски.
Молебен отслужи отец Паликарски и всички свещеници от Дупнишка духовна околия.
Благодатното посещение на чудотворната икона в Дупница съвпада с отбелязването на 1150 годишнината от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква, както и с празника на Българската писменост и култура-24 май, който отбелязахме вчера.
„Молебенът е за здравето на всички дупничани, независимо къде по света са. Молим се Небесната царица, Божията майка, св. Богородица и нашият Господ Бог да пазят младите и всички хора по пътищата. Молим се да няма повече жертви на катастрофи, а пострадалите да оздравеят. Молим се за Милчо, който е в болница”, каза отец Паликарски, като припомни, че само от началото на годината 10 души загинаха в две катастрофи с дупниани-в Яхиново и в Италия.
 

„Някои не вярват в чудеса, но чудесата са се случвали, случват се и ще се случват. Когато медицината е безсилна, тогава се намесва духът, изпратен ни от Бога. Много чудеса са се случили с иконата на св. Богородица Милваща”, обясни още архиерейският наместник.
Сребърният обков на иконата е направен от Хаджи Костаки от Видин, чието дете е излекувано, след като е осенено с иконата. Изцеление светинята е донесла и на дъщерята на везир в Истанбул, където иконата е отнесена, след като мълвата за чудесата стига до там. В миналото иконата на св. Богородица Милваща е пътувала по Дунав и до Виена, където също е изцелила мнозина.
„Чудесата са десетки. Вярващите докосват с памук ръката на св. Богородица и се осенява челото и очите на болния. С това посещение в Дупница дойде благодат”, каза още отец Паликарски.
И към момента вярващи се стичат в централния храм, за да се помолят пред чудотворната икона.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети