С жива верига внасяме над 20 000 нови тома в градската библиотека на Дупница

DenNews.bg
22.05.2015
размер на текста:

С жива верига в 10 часа утре, 23 май, ще внесем най-голямото частно дарение на книги в цялата 157-годишна история на библиотеката към читалище „Зора” в Дупница. Библиотеката ще получи над 20 000 тома българска и чуждестранна литература.
Читалищните дейци призовават хората да се включат в живата верига, която ще пренесе книгите в библиотеката.
Дарението е от Петко Марков, внук на Петко Александров Марков, адвокат и русофил от Павликени, който приживе е бил собственик на най-голямата частна колекция от книги в Северна България, включваща издания от 1900 година до наши дни.
Библиотеката при читалище „Зора 1858“ има над 160 000 тома литература, както и богат фонд от ценни старопечатни издания, наброяващ 108 книги от общо 1100, регистрирани в българските библиотеки. Сред тях е оригиналът на Рибния буквар на Петър Берон от 1824 г.
„Много съм щастлив, че библиотеката при читалище „Зора 1858“ се отзова на нашата молба да приеме частната колекция от книги на дядо ми. До сега всички библиотеки, с които сме говорили, отказваха дарението заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ. Единствено читалището в Дупница откликна на призива ни, за което аз и моето семейство сме изключително признателни”, коментира дарителят Петко Марков.
Уникалното дарение тежи повече от 12 тона, като цялата организация по доставката се обезпечава от Ротари клуб Дупница, чиито членове искат с този жест да направят безценен подарък на съгражданите си.
На всички, които се отзоват и помогнат, библиотекарите ще подарят нови книги по избор от седем заглавия, предоставени на читалищната библиотека.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети