Чудотворната икона „Св. Богородица Милваща” ще бъде изложена в Дупница

DenNews.bg
20.05.2015
размер на текста:

Чудотворната икона „Св. Богородица Милваща” ще дойде в Дупница на 25 май, след като гръцките власти не разрешиха пътуването на иконата на св. Богородица „Надежда за обезнадеждените” от Атон. Светинята от Гърция трябваше да пристигне у нас на 15 май за честванията на 1150 годишнината от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква, а в последния й ден в България, 25 май, трябваше да бъде изложена на площада и в централния храм на Дупница „Св. Георги Победоносец”.
Властите в Гърция отказаха пътуването на светинята от Атон заради административни пречки и въпреки че до последно се чакаше тя да пристигне в столичния храм „Св. София” на 15 май.
"Св. Богородица Милваща" ще пристигне в Дупница сутринта на 25-и май. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски ще поведе шествие с иконата в 9 часа от Развесената върба. В 9:30 часа на пл. „Свобода” ще започне молебен за здравето на жителите на община Дупница.
Засилено ще бъде полицейското присъствие по време на престоя на светинята в Дупница.
Чудотворната икона „Св. Богородица Милваща” е една от най-старите в България, от 1792 г. се съхранява във Видин и не е показвана досега, обясни за DenNews.bg отец Паликарски.
Той ще отпътува с делегация за Видин в събота.
Иконата се съхранява в катедралния храм на Видин „Св. Димитър”, но не е излагана за поклонение нито там, нито на друго място в България, обясни още архиерейският наместник. Преди дни иконата е била изложена за поклонение в Букурещ, но отново е прибрана във Видин.
Отец Паликарски поясни, че иконата, която идва в Дупница не е тази, която бе изложена в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци в неделя. Там бе изложена „Милващата Богородица”, която е прибрана в България през Първата световна война и от близо 100 г. се съхранява в засекретено хранилище.
Има надежда, ако гръцките власти разрешат идването на иконата на св. Богородица „Надежда за обезнадеждените” и тя да бъде изложена за поклонение в Дупница.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети