Организирани с автобуси македонци се събраха в подкрепа на Груевски

DenNews.bg
19.05.2015
размер на текста:

Снимка: bTV

Македонският премиер Никола Груевски събра десетки хиляди поддръжници, за да демонстрира сила, ден след като опозицията излезе на многохиляден протест с искане да подаде оставка.
„Тази вечер е мой дълг да ви кажа истината. Македония не е Никола Груевски или Зоран Заев. Ето това е Македония, тези хора – вие сте най-добрият отговор на всички, които дърпат конците и си мислят, че могат да ни пречупят, да ни промият мозъците, да ни измамят с манипулирани аудиозаписи, да ни плашат с терористични банди”, каза Груевски в обръщение от трибуната пред парламента в Скопие.
Много от проправителствените демонстранти бяха докарани организирано с автобуси от други места в страната.
Рамо до рамо с Груевски застанаха скандалният бивш вътрешен министър Гордана Янкулоска и бившият шеф на службите Сашо Миялков.
Освен македонски, привържениците на управляващите развяха и сръбски знамена.
Контрапротестът беше сериозно отразен от медии, които почти не отделиха внимание на масовия протест срещу властта.
Йован Деспотовски от опозицията СДСМ сподели, че не изпитва безпокойство от снощния проправителствен митинг. По думите му протестът, организиран от опозицията, е събрал далеч по-голям брой хора, а атмосферата, която е царяла на него, също е била много по-приповдигната.
Деспотовски изтъкна, че единствената цел на протестиращите срещу Груевски е да видят как той си заминава. А в същото време целта на властта е да ги обезсърчи.
Македонските лидери се събраха вчера в опит да намерят изход от политическата криза, която заплашва да дестабилизира страната и Балканите като цяло, но не постигнаха напредък в преговорите.
Около 1000 души си устроиха палатков лагер пред сградата на правителството и обещаха да стоят там, докато Груевски не подаде оставка.
От ЕС изразиха загриженост от политическата криза в Македония. Източник: Нова ТВ, bTV

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети