Двама министри и шефът на разузнаването в Македония подадоха оставки

DenNews.bg
13.05.2015
размер на текста:

След дни масови протести и в очакване на голям антиправителствен митинг, насрочен за неделя, Македония се разделя с двама министри и шефът на разузнаването.
Осваки са подали вътрешният министър Гордана Янкуловска, транспортният министър Миле Янакиески и шефът на разузнаването Сашо Миялков.
Ходът се приема като отстъпка на македонското правителство заради продължаващата от месеци политическа криза и след кървавите събития в Куманово този уикенд.
„Отавките доказват, че всички наши разкрития са били истински. Оставките са доказателство за автентичността на подслушваните разговори. Това е доказателство, че разговорите потвърждават всички незаконни и престъпни действие на Никола Груевски и върхушката във властта”, коментира лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев и подчертава, че не тези три оставки са целта на протестите, но те са крачка към „края на Никола Груевски".
Тази нощ се появи информация в няколко новинарски портала в Скопие, че оставка е подал и вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставревски.
Късно снощи Груевски предложи Народното събрание да избере нов министър на вътрешните работи. На мястото на досегашния министър Гордана Янкуловска той предлага Митко Чавков.
Смяната става само три дни след въоръжение сблъсък в Куманово, където загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. В неделя Груевски определи операцията като "огромен успех" за силите на реда.
Директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска, както и останалите двама министри Янакиевски и Ставревски бяха основните "герои" в разкритията за корупционните схеми, кадруването в съдебната система и изборните фалшификации, които направи лидерът на опозицията Зоран Заев през последните три месеца.
Обстановката допълнително се усложни след разкритията за убийството на 22-годишния младеж Мартин Нешковски и съмнителните обстоятелства около смъртта на големия македонски журналист Никола Младенов.
В официалната информация се казва, че "Миялков сам е предложил оставката си в писмо до премиера".
"С подаването на оставка смятам, че ще се стигне до преодоляване на политическата криза, която бе наложена от опозицията с нейните антидържавни действия", пише Миялков и добавя: Истината и аргументите са на наша страна и всичко това ще стане ясно.
Груевски предлага и нов министър на транспорта - Владо Мисайловски.
Чавков в момента изпълнява длъжността директор на Агенцията по обществена сигурност, а Мисайловски бе директор на Агенция "Пътища".
Веднага след като стана ясно предложението на Груевски председателят на парламента Трайко Веляновски насрочи заседание за днес от 13 часа.
През последните два дни посланиците на водещите държави в Европа открито изразиха недоволството от отказа на кабинета на Груевски да започне прозрачно разследване за всички обвинения срещу висшите държавни функционери в Република Македония.
На 17 май се очаква голям протестен митинг в Скопие на обединената опозиция с искане за оставка на самия Никола Груевски. Източник: БГНЕС

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети