Подсилваме границата с Македония

DenNews.bg
12.05.2015
размер на текста:

България призовава управляващи и опозиция в Македония да се разберат и да не позволят ескалиране на напрежението в страната. Това стана ясно след края на заседанието на Съвета по сигурността към премиера, който се събра извънредно днес заради събитията в Куманово.
Съветът е оперативният орган, който набелязва мерки за действие при критични ситуации, свързани с националната сигурност, какъвто е и случаят в Куманово. След заседанието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов увериха, че България има план да покрие всички възможни рискове.
Част от рискове са свързани с проникване на терористични елементи и миграционните потоци към България. Границата ще бъде подсилена, но не беше уточнено дали ще се изпращат допълнителни сили там.
Към момента ситуацията на границата с Македония е спокойна.
„Състоянието на границите с Македония е спокойно. Няма увеличение на пътникопотока. Ние отчитаме и възможността да се появи такъв риск. Имаме готовност за овладяване. Обсъдили сме и оперативни възможности, които да гарантират както националната ни сигурност, така и сигурността на българските граждани", обясни вицепремиера и МВР министър Румяна Бъчварова.
Осем полицаи загинаха при операция срещу албански въоръжени бойци в Куманово през почивните дни. Отговорността за нападението беше поета от македонско крило на Армията за освобождение на Косово, като по време на престрелката загинаха 14 от нападателите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети