Продължава издирването на затрупани под рухнал хотел работници

DenNews.bg
09.04.2015
размер на текста:

Снимка: bTV

Продължава издирването на затрупаните при срутване на хотел в Слънчев бряг. През цялата нощ е продължила издирвателната операция с термокамери. На място работят и кучета на Планинската спасителна служба. Тази сутрин е взето решение да се включи тежка техника и на мястото работят два багера, които разчистват отломки с надеждата да се отвори „джоб”, в който да има оцелели.
Тежкият инцидент се случи вчера вечерта, като хотелът се срути изцяло по време на планирано разрушаване. Първоначално бе съобщено, че под руините има трима работници, единият от които е починал, но по-късно близки съобщиха, че на обекта е бил още един работник, който също е изчезнал.
Тодор Димитров, Манол Манолов, Борислав Асенов и Йордан, засега не е ясна фамилията на последния, това са загиналият и издирваните мъже.
Засега няма признати на живот по руините. Надеждата на спасителите е да достигнат до мазето, надявайки се, че работниците евентуално са имали време да се скрият там. От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване.
Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са с резачки носещи елементи. Разчистването на сградата ще отнеме няколко седмици, тъй като са се срутили и 10-те плочи на 11-етажната сграда. Срутилият се в "Слънчев ден" хотел е собственост на Пловдивския панаир. Преди два месеца е бил прехвърлен заедно с още един хотел. Собственик на комплекса е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Наетата фирма за събаряне на сградата е наела пък подизпълнител.
"Слънчев ден" е изграден по времето на социализма. Той е разположен на 10 км североизточно от черноморската ни столица Варна. За времето си той е един от най-луксозните и там са почивали представители на БКП и високопоставени държавни служители. След краха на комунизма комплексът е приватизиран и бива отворен за туристи. Той се състои от общо 4 хотела. Три от тях работят по системата "Ол Инклузив". Това са 3-звездният "Вероника", 4-звездните "Марина" и "Мираж". Най-скъпият хотел е 5-звездният "Палас".
Хотел "Вероника" се намираше на брега на морето и беше единственият в комплекса, който нямаше климатична инсталация. Той е на 47 години. От сайта на "Слънчев ден" става ясно, че хотелът е трябвало да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов, много по-модерен.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети