200 лв. глоба за паркиране на тротоар и зелени площи

DenNews.bg
08.04.2015
размер на текста:

200 лева глоба ще бъде налагана при паркиране в паркове, детски площадки и на тротоари. Това одобриха депутатите на първо четене с промените в Закона за движение по пътищата, внесен от Цветомир Михов от ГЕРБ. Той беше одобрен с 94 гласа „за”, 17 „против” и 21 „въздържал се”.
В момента глобата е около 30 лв. Мотивите за десетократното увеличение на санкцията са, че в момента тя е много ниска и няма дисциплинарен ефект, а нарушители заплащат глобата и продължават да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари.
Депутатите приеха на първо четене и законопроекта, внесен от Станислав Иванов от ГЕРБ, според който общинският съвет ще определя цената за паркиране на местата, както и реда и условията за плащането ѝ от водачите на специализираното звено на общината или на юридическото лице. 103 народни представители гласуваха „за” поправката, 24 „против”, а 7 се въздържаха. В преходните и заключителните разпоредби на същия законопроект се предлага промяна и в Закона за местните данъци и такси - ползването на общинските тротоари, площади и улични платна или на части от тях като зони за платено и безплатно паркиране да се урежда с отделен закон и наредба на общинския съвет.
С 23 гласа „за”, 28 „против” и 86 „въздържал се” беше отхвърлено предложението на Петър Славов от Реформаторския блок светофарите на кръстовищата, извън тези, които фабрично не разполагат с функция за указване на края на времетраенето на зеления сигнал чрез премигване, да се снабдяват с устройства, указващи това чрез трикратно премигване.
Депутатите не приеха и предложението на Български демократичен център завой на дясно да е позволен при червен светофар. „За” този законопроект гласуваха 16 народни представители, „против” – 31, а 91 се въздържаха.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети