5 489 са вече жертвите на земетресението в Непал

DenNews.bg
30.04.2015
размер на текста:

Броят на загиналите след разрушителното земетресение в Непал вече е 5 489 души. На около 10 000 пострадали е оказана медицинска помощ.
Вторичните трусове след земетресението в събота продължават, като до момента са регистрирани повече от 102 с магнитут над 4 по скалата на Рихтер. Спасителните операции в страната продължават, но са затруднени заради проливни дъждове в част от страната. В отдалечени райони непалската армия е започнала да спуска с хеликоптер провизии от първа необходимост, а в спасителните операции са мобилизирани 33 000 полицаи.
Хеликоптери са спасили около 210 чужденци и местни, блокирани в район, северно от непалската столица. Втори френски самолет с 20 тона хуманитарна помощ и сто професионални екипа спасители пристигна в Катманду. Главна пречка на спасителните операции са непроходимите пътища, повредени от свлачища и пукнатини, които затрудняват достигането до по-отдалечените райони.

 

15-годишно момче беше спасено от развалините на хотел Hilton в Катманду, след като е прекарало под руините шест дни.

 

До момента около половин милион души са напуснали столицата Катманду, заради опасения от вторични трусове и избухване на епидемии. Протестите на граждани продължават заради бавното темпо, с което се оказва помощ на пострадалите. ООН призова да се събере помощ за Непал в размер на 415 милиона долара в следващите месеци, като искат да помогнат с предоставяне на убежища, храна и вода.
Тулси Гаутам, началник на департамента по туризъм на Непал, съобщи, че експедициите до Еверест ще бъдат подновени до края на следващата седмица. В подножието на планината се извършват ремонтни дейности по трасето за изкачване, след като лавината, убила 18 души унищожи базовия лагер и стълбите, позволяващи да се премине през ледник Кумбу.По данни на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ, расте броят на засегнатите от земетресението в Непал деца-броят им надхвърля 1 милион и 700 хиляди.

 

Тези деца се намират в най-опустошените от земния трус региони и се нуждаят от най-спешна хуманитарна помощ.
По изчисления на УНИЦЕФ, който работи на терен от самото начало на бедствието, сумата, която му е необходима за хуманитарното подпомагане на децата в Непал, възлиза на над 50 милиона долара. С тези средства трябва да бъдат подпомогнати както децата, така и техните семейства - и то в ситуация, в която расте рискът от разпространението на заразни болести.
УНИЦЕФ работи с партньорски организации и с други агенции на ООН, които също набират средства на неотложна помощ за най-уязвимите. Работата на терен със семействата и децата се очаква да продължи през следващите 3 месеца.
"Животът на толкова много деца се превърнаха в кошмар - те се нуждаят от животоспасяваща помощ, в това число чиста питейна вода, подслон и санитарни условия", заяви Томо Хозуми, представител на УНИЦЕФ за Непал.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети