Сълзотворен газ и гумени куршуми връщат реда в Балтимор

DenNews.bg
29.04.2015
размер на текста:

Поредна нощ на размирици в Балтимор. Полицията използва сълзотворен газ и димни гранати, за да разпръсне протестиращи, нарушили полицейския час след 22.00 ч.
Полицай написа в Туитър, че димни гранати са били хвърлени срещу „агресивна тълпа”, която замеряла полицаите с предмети. Местната полиция съобщи, че „криминални личности” са запалили пожар пред библиотеката. Си Ен Ен съобщи, че срещу протестиращите са били използвани и гумени куршуми.
В града започнаха протести срещу полицейското насилие и погроми след смъртта на 25-годишния чернокож Фреди Грей. Младежът почина при неясни обстоятелства след задържане в полицията.
Заради безредиците губернаторът на Мериленд обяви извънредно положение и въведе забрана за движение по улиците от 22.00 до 5.00 часа.
В третата нощ на протестите обаче десетки хора останаха след вечерния час по улиците, където от вчера са разположени 2000 войници от Националната гвардия и 1000 полицаи.
Патрулни коли и дори хеликоптер, снабдени с мегафони, обикалят града и предупреждават хората да не излизат на улицата.
Американският президент Барак Обама осъди насилието, което обхвана 620-хилядния град в понеделник, но подчерта, че то е предизвикано от латентната криза между младите чернокожи американци и полицията.
От началото на протестите са арестувани 250 души, а няколко полицаи са ранени.
Симфоничният оркестър на Балтимор – един от най-известните оркестри в света, покани града на безплатен концерт под открито небе. Музикантите казват, че това е отговорът им на насилието и израз на общото желание за връщането на спокойствието в Балтимор.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети