Манолова предрича финансов колапс за болниците в област Кюстендил

DenNews.bg
28.04.2015
размер на текста:

Финансов колапс очаква болниците след края на лятото-месеците септември-октомври, заради новата методика за финансиране на болничните заведение. Тревожната прогноза направи депутатът от област Кюстендил Мая Манолова, а обяснението е, че новата методика предвижда болниците да получават до 95% от средствата, които са получавали към съответния месец миналата година.
„Към момента няма проблеми с трите болници в областта-общинските в Дупница и Кюстендил и частната болница в Дупница. Очаквам към септември, най-късно октомври болниците да останат без пари. За първите три месеца на тази година на болниците е плащано на 100%, защото новата методика още не беше влязла в сила. Болниците имат за спешни дейности да получават до 5% от средствата за следващия месец, т.е. те вече са похарчили по 15% авансово и след третото тримесечие изобщо няма да има пари за финансирането им”, обясни депутатът.
Манолова призовава Надзорният съвет на Здравната каса да преразгледат новата методиката, която ще бъде атакувана от страна на БСП пред Върховния административен съд. Предстои жалбата да бъде внесена до дни, увери още Манолова. Според нея директорите на болници не възразяват срещу новата формула за финансиране „защото очакват да има актуализация, с която ще получат допълнителни пари”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети