До 8000 може да достигне броят на жертвите в Непал

DenNews.bg
27.04.2015
размер на текста:

До 8000 може да достигне броят на загиналите земетресението в Непал, съобщи местният в. "Хималейън таймс", цитиран от БТА Изданието прави този извод въз основа на постоянните контакти с официалните представители на местните спасителни групи и чиновници, които отговарят за справянето с последиците от стихийното бедствие.
До момента е потвърдена смъртта на 3218 души. 6538 са ранените.
Това е най-смъртоносното земетресение в Непал от 81 години.
Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение, предаде ТАСС, като се позова на заместник генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс.
Близо 1 милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду.
Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна.

 

23 българи са били в района на земетресението,

 

което удари Непал в събота. Част от тях са успели да се свържат с Министерство на външните работи, за другите са сигнализирали близките им, научи bTV от свои източници.
С трима от сънародниците ни, за които се знае, че са били в района на земетресението, към момента няма връзка.
Групата от 12 алпинисти, които също са в Непал, са успели да се свържат с близките си и са ги успокоили, че са невредими.
МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Към момента няма данни за загинали или ранени българи в Непал.
Министерството призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство.
Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; е-mail: crisis@mfa.bg
източник: manager.bg/bTV

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети