Над 3000 са жертвите на земетресението в Непал

DenNews.bg
27.04.2015
размер на текста:

Жертвите на разрушителното земетресение в Непал вече са най-малко 3218, ранените са над 6500. Още 90 са загинали в Индия и Китай. Най-малко 18 алпинисти под Еверест са били убити от една от лавините след труса, 61 са ранени, съобщават световните информационни агенции.
Многобройните вторични трусове през уикенда затрудняват спасителните работи и числото на жертвите вероятно ще продължи да расте. Няколко труса със сила от 4,2 до 4,6 по скалата на Рихтер имаше и тази нощ.
Местните власти съобщават, че някои райони са недостъпни и пътищата до там са прекъснати.
Хиляди хора в Катманду прекараха втора нощ на открито, въпреки студа и ледения дъжд. Част от столицата е без ток и комуникации. Само там загиналите са над 800. В малкото работещи магазини се чака на огромни опашки за питейна вода. Правителството обяви, че ще достави палатки и ще приюти бедстващи хора в училища и обществени сгради.

Стотици хора от различни националности са в неизвестност, сред тях е и български студент.

Бащата на 26-годишния Александър Димитров съобщи пред Нова телевизия, че синът му е в неизвестност и няма връзка с него. Българинът е студент в холандски университет и е на стаж в Катманду. Външно министерство няма информация за Димитров.
В района под Еверест има три групи български алпинисти и те са добре.
Много държави съобщават, че издирват свои граждани и откриха горещи телефонни линии за информация.
Около 100 алпинисти и водачи са в клопка между лагерите 1 (на височина 5 940 м) и 2 (6400 м надморска височина), над базовия лагер при тежки условия и опасност от нови лавини.
Силният вторичен трус от 6,7 по скалата на Рихтер в неделя е отприщил нови лавини.
Френското външно министерство съобщи, че няма информация за 674-ма французи, които може би са в района, 6-ма са ранени.
Австралия обяви, че издирва 300 свои граждани и има данни за 1 загинал.
Великобритания съобщи, че за момента има данни за 8 изчезнали шотландци. Няма данни за загинали англичани, но има опасения, че 70 души може да са намерили смъртта си в Хималаите.
Липсват десетки американци от различни щати.
Много страни, включително съседните Индия и Пакистан, обявиха, че изпращат спешна хуманитарна помощ. В Непал от неделя пристигат самолети от различни държави със спасителни екипи и продукти от първа необходимост, храна и питейна вода. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети