Дупничани „подпалиха” ВиК, уплашени са от изказването на общински съветник, че пием вода с ешерихия коли

DenNews.bg
24.04.2015
размер на текста:

Дупничани са „подпалили” телефоните на ВиК заради "бомбата" хвърлена от общинския съветник Чавдар Милошов, че в летните месеци в мрежата се пуска сурова вода, пълна с ешерихия коли. Това бе само едни от упреците, направени на висок глас от Милошев към управлението на общинското дружество в лицето на шефа Илия Илиев, но безспорно най-скандалният.
Думите на Милошов са предизвикали паника сред гражданите, заради което днес Илиев изпрати до всички медии обръщение с което опровергава информацията за непречистена питейна вода.
Ето какво се казва управителят на ВиК Илия Илиев:
Във връзка със скандалното изказване на общинския съветник г-н Чавдар Милошов на сесията на ОбС-Дупница на 17.04.2015 г., относно твърдението, че в Дупница се „зарежда” със сурова вода, която не е преминала дезинфекция и е пълна с бактерията „ешерихия коли”, и предвид множеството питания от притеснени граждани за тази „новина”, ръководството на В и К – Дупница е длъжно да информира населението за тази „сензация”.
„Водоснабдяване и канализация – Дупница” ЕООД и Регионална здравна инспекция /РЗИ/ - Кюстендил правят мониторинг за качеството на питейната вода по утвърдена съвместна Програма за мониторинг на качествата на питейната вода, подавана от „В и К – Дупница” ЕООД за задоволяване на питейно-битовите нужди на населението от община Дупница, по показатели от Наредба 9/16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
Ежегодно се вземат и изследват около 125 проби от 40 пункта от зоните на водоснабдяване във всички населени места от бщина Дупница. Анализите се правят в акредитирана лаборатория по химични и показатели с индикаторно значение /цвят, мирис, вкус, мътност, активна реакция, окисляемост, амониев йон, нитрити, нитрати, хлориди, манган, електропроводимост и др./ и микробиологични показатели /микробно число при 22º С, коли форми, ешерихия коли/, за което се съставят протоколи за контрол на води.
„Хвърлянето” на подобни „бомби”, с които незнайно какво се цели, особено когато са пряко свързани с човешкото здраве, е меко казано несериозно и престъпно.
Излишно е да упоменаваме, че при наличието на тази бактерия, последиците щяха да бъдат усетени върху нашите съграждани, а такива няма.
С оглед на гореизложеното, бихме искали да успокоим жителите на община Дупница, че питейната вода е напълно годна за употреба без наличието на микроорганизми, паразити и химически вещества в брой или концентрация, които представляват потенциална опасност за здравето на човека.
Използваме възможността да призовем тези, които търсят евтина сензация и скандал да бъдат коректни в изказванията си и все пак се замислят, когато спекулират с най-важното – човешкото здраве.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети