Читалня под небето на Дупница в Деня на книгата

DenNews.bg
23.04.2015
размер на текста:

Любими откъси от произведения на Сервантес и Шекспир можем да споделим с другите от микрофона на площада в Дупница днес. Откритото четене е по случай Деня на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април навсякъде по света. Организатори на читалнята под небето в Дупница, която ще „отвори” в 17 часа днес, е градската библиотека при читалище „Зора”.
Денят на книгата е отбелязан за първи път през 1995 г., а датата 23 април e избрана, тъй като е символична за световната литература. На тази дата са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес и Владимир Набоков.
Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.
Ден на отворените врати е днес в градската библиотека в Дупница и можете да възобновите или да направите абонамент без заплащане на такса, а ако имате книги, които не сте върнали в срок, днес може да го направите без да плащате глоба.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети