Съдът прекрати дейността на КТБ

DenNews.bg
22.04.2015
размер на текста:

Съдът обяви неплатежоспособността на КТБ.
„Като спази краткия 7-дневен срок, съдия Иво Дачев обяви КТБ в несъстоятелност. В решението се определя началната дата на неплатежоспособността - 06.11.2014 г. и се прекратява дейността на КТБ”, се посочва в съобщението на Софийския градски съд.
С решението се открива производство по несъстоятелност за КТБ, прекратява се дейността на финансовата институция и правомощията на органите ѝ, поставя се обща възбрана и запор върху имуществото на дружеството и се лишава КТБ от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото си.
Съдът постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ.
Решението подлежи на незабавно изпълнение от датата на постановяването му. То може да се обжалва и протестира пред Софийския административен съд в седемдневен срок от връчване на препис от него.

Най-големият кредитор на КТБ е Фондът за гарантиране на вземанията.

"Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни. И всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност - започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големият кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени, коментира финансовият министър Владислав Горанов.
"Днес българският съд се произнесе за дата на несъстоятелността и неплатежоспособността на КТБ. Това е началото на един много дълъг и сложен процес, искам да ви уверя, че временните синдици и постоянните ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на състоятелността, и всички сделки, които привилегироват едни кредитори пред други", каза Горанов.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети