Двама с обвинения за потъналия кораб с имигранти и смъртта на 800 души

DenNews.bg
21.04.2015
размер на текста:

800 души са загинали при трагедията в Средиземно море, при която претъпкан с незаконни имигранти кораб потъна край бреговете на Либия в неделя.
Според оцелелите в потъналия кораб е имало малко близо 900 души, включително много деца. Имало е сирийци, около 150 еритрейци и сомалийци. Оцелелите са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Бангладеш и Еритрея. Сред тях има четирима непълнолетни. Всички оцелели бежанци са настанени в центрове за прием на имигранти. Те са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурнали на едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ португалски търговски кораб.
Двама от оцелелите 27 бежанци - тунизиец и сириец бяха арестувани по подозрения, че са капитанът и член на екипажа на потъналия кораб. Те бяха обвинени за трафик на хора.
Още два трагични инцидента с имигранти отнеха живота на десетки вчера. Лодка с 300 души на борда потъна край Либия. 20 имигранти са загинали. Подобен инцидент имаше и в Гърция. Лодка с десетки преселници потъна край бреговете на остров Родос. Трима души са загинали, а 30 са в болница. Турските власти пък съобщиха, че миналата седмица са спасили 72 имигранти при два инцидента.
Проблемът с имигрантите наложи свикването на спешна среща на лидерите на Евросъюза в четвъртък. Междувременно, Европейската комисия представи спешен план за действие. Той включва засилване на операциите по наблюдение и спасяване "Тритон" и "Посейдон" на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс чрез увеличаване на техните финансови и материални ресурси. Трябва да се увеличи и районът им на действие, който в момента е ограничен до териториалните води на страните от съюза. Конфискуване и унищожаване на плавателните съдове, използвани за превозване на имигрантите, е друга мярка. В Италия и Гърция трябва да се разположат екипи в помощ на обработването на молбите за убежище.
Предвижда се и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички имигранти при пристигането им на територията на страните членки, както и разглеждане на варианти за по-справедливо разпределение на бежанците между страните.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети