С тенденция към стабилизиране общинската болница в Дупница излезе на печалба

DenNews.bg
17.04.2015
размер на текста:

Вижда се тенденция към подобряване на финансовото състояние на общинската болница в Дупница. Такава оценка получи отчетът на управителя д-р Любомир Таушански от председателя на Икономическата комисия към Общински съвет Вергил Кацов.
Реализираната печалба за 2014 г. е 42 000 лв., разходите са намалени със 120 000 лв., а задълженията са 1 милион и 50 хиляди лева.
Добра оценка за отчета даде и председателят на Здравната комисия към местния парламент д-р Матей Попниколов, който изтъкна, че за всички задължения са изготвени погасителни планове, които се изпълняват. По предложение на Кацов, ОбС реши печалбата да се запази като резерв за болницата.
Предложението му дори доведе до размяна на реплики с председателят на ОбС Костадин Костадинов, който е върл противник на управлението на д-р Таушански.
Преди това Костадинов сподели, че е огорчен от писмо на д-р Таушански в отговор на поискани от ОбС-шефа подробни справи. „Всички управители ми представиха справки, а само Таушански отказа. В това писмо ме обвинява...и аз не знам в какво ме обвинява”, обясни Костадинов. Той на няколко пъти прекъсна Кацов, докато председателят на Икономическа комисия правеше предложение от микрофона. „Влагате излишна емоция. Не знам, защо коментирате предложението ми. Или го подложете на гласуване, или не”, отсече Кацов към председателя на ОбС.
В края на краищата предложението печалбата да остане като резерв за болницата бе одобрено с гласовете на 24 съветници, трима, между които и Костадинов, се въздържаха.
Отчетът пък бе приет с 28 гласа „за”.

 

Отличник сред управителите на общински дружества е шефът на ГУМ Миглена Вельова

 

За 2014 г. е реализирана печалба от 75 000 лв., което с 15 000 лв. повече от предходната година.
Съветници от всички партии и кметът Методи Чимев поздравиха Вельова за резултатите, които се дължат на решението на управителя за мащабен ремонт на сградата. Както сме писали, ГУМ бе обновен със заем от 250 000 лв., одобрен от ОбС в края на 2012 г. Ремонтът върна интереса на търговците за наемане на площи, а след като години пустееше дори бе разработен и последния етаж на сградата.
Решението за разпределение на печалбата на ГУМ ще бъде взето на следващата сесия. Най-вероятно част от сумата ще остане в дружеството, тъй като Вельова обмисля мащабен ремонт на подземията и обособяването на паркинг там.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети