Счетоводната къща ще обслужва безплатно „Ученическо хранене”

DenNews.bg
17.04.2015
размер на текста:

Общинската счетоводна къща ще обслужва безплатно друго общинско дружество-„Ученическо хранене”. Това бе решено днес на сесия на Общински съвет-Дупница, като мярка за помощ на „Ученическо хранене”, което е приключило предходната година с 18 000 лв. загуба. Финансовото състояние на дружеството, натоварено с приготвянето и доставката на здравословна храна на учениците от 1 до 4 клас-около 1000 деца на територията на общината, не е изненада, тъй като част от училищата отказват да плащат или не плащат в пълен размер отпусканите от държавата 50 ст. на дете на ден, стана ясно по време на дебатите.
Още от създаването на „Ученическо хранене”, наследило ликвидираното общинско дружество „Ученически столове” беше ясно, че без помощ от общината то не може да съществува. Затова, както и при разглеждането на отчетите за предходни години, и днес се чуха познатите вече идеи за преструктурирането на дружеството в общинско предприятие, т.е. то да мине под прякото подчинение на кмета и ще бъде финансирано директно от общинския бюджет.
Друга, също позната идея от предходни години, предвижда и без преструктуриране да бъде предвиждана сума за дофинансиране в общинския бюджет. Мярката за обогатяване на дейността бе само спомената, тъй като ресторантът, отворен в ГУМ с тази цел, вече не работи.
Така за момента е ясно, че „Ученическо хранене” ще получи конкретна помощ само от Счетоводната къща, което ще спести разходи за около 4 500 лв. на година.
Освен това съветниците решиха загубите за 2014 г. в размер на 18 000 лв. да бъдат покрити с 20 000 лв. неразпределена печалба от 2013 г., когато тези пари бяха спестени благодарение на това, че при старта на дружеството заплатите на персонала бяха осигурени по програма на Бюро по труда.
Единодушна е позицията на общинските съветници, че „Ученическо хранене” трябва да продължи да съществува, тъй като най-важна е не печалбата, а социалната значимост.
„Длъжни сме да осигурим на децата безплатно хранене, но и да възпитаме тях и родителите им как да се хранят, дори цената да е 20-30 000 лв. на година”, подчерта председателят на ОбС Костадин Костадинов.
Кметът Методи Чимев обясни, че идната седмица ще проведе среща с директорите на училищата и управителят Даниела Борисова. Целта е да се изясни защо училищата отказват да плащат отпуснатите от държавата средства за хранене на децата, както и защо някои школа се отказват от услугите на общинското дружество.
„Потресена съм от информацията, която достигна до мен, а именно, че в Юндома в Дупница също са започнали да приготвят закуски и да снабдяват училища. И то на по-висока цена, закуските се транспортират с лични автомобили. Ние обаче не знаем какво е качеството на тази храна и дали отговаря на изискванията. Как въобще е възможно”, коментира и Силвия Овчарченска, зам.-шеф на ОбС.
В края на краищата отчетът на „Ученическо хранене” бе приет с гласовете на 27 съветници, с ясното съзнание, че едва ли дружеството само може да излезе от затрудненото финансово състояние.
ОбС прие отчета и на Счетоводната къща, която за миналата година е реализирала 8 000 лв. печалба. На гласуване обаче не мина предложението на Икономическа комисия печалбата да остане като резерв в дружеството, което означава, че сумата остава в дружеството, но неразпределена.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети