Ченалова излезе от ареста след среднощно заседание на съда

DenNews.bg
17.04.2015
размер на текста:

След 5-часово среднощно съдебно заседание съдия Румяна Ченалова напуска ареста, съобщи БНР. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянния арест и я освободи срещу парична гаранция от 8 хиляди лева. Ченалова има три дни, за да внесе сумата.
Съдия Веселина Ставрева видя в събраните дотук доказателства данни за документно, но не и за престъпление по служба. Според нея обаче в свидетелските показания се съдържали и твърдения за взет от Ченалова подкуп, които разследващите не са изследвали.
Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.
Съдебното заседание протече при засилени мерки за сигурност. Деветнайсет тома са събраните доказателства по делото срещу Ченалова, предаде БНР.
Заради запознаването с тях, първо от съдията по делото Веселина Ставрева, а после и от доскорошната й колежка Румяна Ченалова, заседанието на съда започна със закъснение около 20:30 часа.
Ченалова е разследвана, заради длъжностно и документно престъпление. Тя беше задържана след няколко неуспешни опита да бъде призована, за да й бъде повдигнато официално обвинение. Прокуратурата, каквато е обичайната й практика напоследък, представи в началото на заседанието нови доказателства, както и справки за водени срещу Ченалова други разследвания и нейни криминални регистрации. Подробности не бяха разкрити.
Нейни адвокати са брат й Станимир Ченалов и Огнян Митев. Обвиняемата съдийка обаче активно участва в защитата си.
Двамата прокурори отстояваха тезата си, че заради високата обществена опасност на извършеното от Ченалова престъпление тя трябва да остане в ареста. Беше представена и жалба от Ченалова срещу "незаконното" й, по нейните думи, задържане. Един от прокурорите разказа и подробности около едно от обвиненията срещу съдия Ченалова, като каза, че според свидетели тя е договаряла цена за свое решение по определено търговско дело, както и че за да се стигне до това решение, е накарала един от съдебните секретари да запише факти по делото, които всъщност не са били произнасяни по време на съдебното заседание, предаде БНР.
С решение на ВСС Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност за срок от 6 месеца на 22 януари.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети