Вдигат военни хеликоптери днес за оглед на бедстващите райони

DenNews.bg
09.03.2015
размер на текста:

Стотици населени места продължават да са в капана на снега, хиляди българи са без ток и вода. Бедствената обстановка продължава трети ден, а в някои райони продължава да вали сняг.
Най-критично е положението в Южна България, където все още хиляди са без ток. В Рудозем, Мадан и в много от селата, освен ток, няма и хляб. Хората продължават да бедстват, нарушени са телекомуникациите, пътната инфраструктура, реките покачват нивата си, паднали са дървета на много места, които са затворили дори и главни пътища.
Остава бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград и Сърница. По решение на кризисния щаб на пожарната е разпоредено да се направи проверка има ли бедстващи хора в хижите и пътищата към тях дали са проходими.
Това заяви вътрешният министър в оставка Веселин Вучков за извънредно заседание на кризисния щаб във връзка с критичната обстановка в страната след падналите интензивни снеговалежи. Към този момент няма застрашени граждани. Над 850 населени места продължават да са без електрозахранване.
В засегнатите области са изтеглени 7 линейки, 51 автобуса и автомобила, транспортирани са 7 граждани на хемодиализа, транспортирани са и 5 бременни жени.
Вучков призова гражданите да преосмислят необходимостта от пътуване. Туристите да избягват лавиноопасни зони, скиорите и сноубордистите да не се спускат в неохраняеми и необработени зони и писти. Създадена е организация при необходимост с високо проходими машини да се достави храна, вода и лекарства в труднодостъпните населени места, допълни Вучков. Основен приоритет на МВР остава съдействието на Енергийния системен оператор и ЕРП-тата за отстраняване на авариите по далекопроводите, това е свръхприоритет, който вероятно няма да бъде решен бързо.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети