Константинов вдига жълт картон на ГЕРБ-съветниците гласували „за” бариерата пред частната болница

DenNews.bg
31.03.2015
размер на текста:

Председателят на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов вдигна жълт картон на съветниците от партията, които подкрепиха докладната за разполагане на бариера пред частната болница в града.
Не само поведението на съветниците ще бъде докладвано от Константинов на предстоящото събрание на общинската структура, но всички те губят реални шансове да попаднат в листите на ГЕРБ за предстоящите местни избори.
Ако лидерът на ГЕРБ спаси казаното на днешната си пресконференция с политиката ще се разделят (или ще си търсят нова партия) две от емблематичните за местните новини и политически събития лица- бившият кмет на Дупница Асен Пилев и бившият председател на ОбС д-р Матей Попниколов. И двамата са от гражданската квота в листата на ГЕРБ за местните избори през 2011 г., но чисто партийните кадри, който Константинов разкритикува, са председателят на групата на ГЕРБ в Общински съвет Емил Панчев, Йордан Йорданов, Атанас Василев, Илиянка Пилева, бившият директор на Механото Иван Фулев, Иво Янков, Пламен Стойнев и Димитър Мирчев.

 

От жълт картон се отърва Бисер Киров, тъй като отсъстваше от сесията в петък и не участва в гласуването.

 

„На събранието преди сесията всички се обединиха около мнението да не се подкрепя тази докладна. Затова всички, които гласуваха „за” сега да обяснят поведението си. Тази тема предизвика масово недоволство сред гражданите, а с това поведение съветници от ГЕРБ станаха част от дупнишкия модел, с когото няма да се примиря и който носи само негативи”, коментира Константинов.

 

 

Според него обаче поведението на десетимата се дължи не толкова на липса на лоялност –„имам притеснения относно разума”, е оценката на лидера на ГЕРБ.

 

Според него е имало опит за подвеждане, че става дума за рутинна докладна, която не изисква внимание-и това обаче не би могло да бъде извинение, убеден е Константинов.
Той разясни и в хронология събитията преди гласуването в ОбС. На срещата преди сесията кметът Методи Чимев е обяснил, че внася докладната, тъй като има подадено заявление и той е длъжен да го внесе за разглеждане от Общински съвет. „Аз обясних, че първо такава докладна е в разрез със закона, а след това противоречи на морала, тъй като имаме общински съветници с интереси в частната болница. Мнението беше да не се подкрепя докладната”, обясни Константинов.
Според него за внасянето на докладната отговорност носи юристът, който е съгласувал и подписал документа.

Константинов призова областния управител Виктор Янев да разгледа изключително внимателно решението на ОбС и да прецени дали е правно издържано

„Аз не съм юрист, но мнението ми е, че тази докладна и решение са незаконни. Областният ще прецени, ако съм прав решението ще бъде върнато”, добави Константинов.
След като излезе официалната стенограма и протокол от заседанието на ОбС в петък,

 

Константинов ще подаде сигнал за гласуването на ОбС-шефа Костадин Костадинов и д-р Попниколов

 

в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, тъй като единият е на ръководен пост в частната болница, а другият е хирург там.
Както е известно, в началото на месеца пред частната болница в Дупница, се появи бариера, разположена на улица, която е публична общинска собственост, а за преминаването зад нея започна да се иска и събира такса от 2 лв. на час.
Макар основната част от терена зад бариерата да е частна-на болницата, на големия хранителен магазин в близост и частни лица, между имотите има 3-метрови отстояния, които са общинска собственост. Така на практика частник събира такса за земя, публична собственост.
В началото на миналата седмица стана ясно, че общината ще санкционира болницата, заради бариерата, която е поставена без разрешение, след което пък Общински съвет узакони съоръжението. Най-интересно е, че в един и същи спектакъл в две роли се появява Костадин Костадинов, който водеше сесията, като председател на ОбС и по чието усмотрение, по информация от служители в болницата, е поставена бариерата.
Той бил и единственият, на когото разчитали управителят д-р Ени Лефтеров (общински съветник от ОДБ) и д-р Попниколов за действията около бариерата „защото те са лекари и не могат да преценят въпросите около инженерния въпрос с бариерата”.

 

Как ще бъде запълнена дупката в листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ? –С активност и приоритет на гражданската квота

 

„Имам забележки към всички настоящи общински съветници от ГЕРБ, включително и от най-активните има какво да се желае. Още преди година казах, че приоритет в следващата листа ще е гражданската квота. Каня всички можещи и знаещи хора да бъдат активни, да бъдат номинирани, защото ние не сме тясно партийна организация. Не е задължително това да са членове на ГЕРБ, а да са хора с десни разбирания”, обясни Константинов.
Той обяви и още една новина, макар със стара дата. На 16 януари Изпълнителната комисия на ГЕРБ е утвърдила ръководството на партията в Дупница. Ивайло Константинов е утвърден за председател на ГЕРБ-Дупница, организационен секретар е зам.-кметът Крум Милев, а в ръководството влизат Десислава Стойнева, зам.-кметът Красимир Георгиев, Емил Гущеров, Матей Попниколов, кметът Методи Чимев, Емил Панчев и Милен Попов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети