Шефът на ВиК-Дупница ще съди общински съветник за обида

DenNews.bg
30.03.2015
размер на текста:

Шефът на ВиК-Дупница Илия Илиев ще заведе дело за обида срещу общинския съветник от БСП Чавдар Милушев. Като член на избраната от Общински съвет комисия за проверка на състоянието на водното дружество, Милушев нарече управлението на Илиев „неграмотно” и „некомпетентно.
Както сме писали, ОбС избра Милушев, Александър Анин, също от БСП и Владимир Владимиров от Лидер, да проверят финансовото състояние на ВиК.
„Оценката, която съветниците дават, цели единствено дискредитирането и очернянето ми. 99% от казаното са измислици. Не мога да си обясня как са чели информацията, която представих, за да стихнат до такива цифри. Дори и в посочената цифра за размера на задълженията грешат, макар че и с нея се опитват да ме атакуват”, коментира управителят на ВиК.

 

Според проверката на комисията, към момента задълженията на ВиК са 637 000 лв., а реалната цифра е 970 000 лв.

 

„Те казват, че Александър Перухов, управлявал преди мен, е оставил задължение от 160 000 лв., но това не е така. Има одит, като и него съм представил, от който се вижда, че една седмица преди моето назначение задълженията на дружеството са 938 000 лв., а на първия месец получих и решение по старо дело с ВиК-Кюстендил в ликвидация, по което сме задължени да изплатим 260 000 лв. Към момента към ВиК-Кюстендил са останали за изчистване 90 000 лв. От старо задължение от 110 000 лв. към Напоителни системи са останали за изплащане 11 000 лв. Това означава, че когато поех ВиК задълженията бяха към 1 200 000 лв. Сега, заедно с покупката на новия багер, задълженията са 970 000 лв.”, обясни Илиев.
Новият багер е другата любима тема на общинските съветници. По техни изчисления машината спокойно може да получи номинация за най-скъпо струващият багер в света.
„Покупката на нов багер фигурира в бизнес-плана ми, който е одобрен от Общински съвет, имам разрешение от кмета. За покупката бе проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Багерът струва точно 108 000 лв., а заедно със задължителните застраховки сумата е 113 000 лв. 13 500 лв. са платени, а останалата сума е разсрочена с план за 5 г., като вноската е по 2 014 лв. на месец”, каза още управителят на ВиК.
Проверяващите съветници са посетили кабинета на водния шеф два пъти, като при второто посещение с тях е бил и председателят на ОбС Костадин Костадинов.
„Предал съм всяка информация и искан документ, затова се учудих на упреците, че договорът за продажба на един багер и един микробус, са се случили без договори, печати и прочие. И двете сделки са изповядани пред нотариус-там без печати не става”, посочи Илиев.
Старата техника, включваща два багера и четири леки коли, са били спрени от движение в периода 2006-2008 г.
Багер и микробус са продадени на търг за съответно 4 500 лв. и 500 лв, а другите „бракми” са предадени са скрап. От всички сделки в дружеството са влезли около 11 000 лв.
„В наредба на ОбС е записано, че управителят на ВиК иска разрешение за продажба само на недвижимо имущество. В случая, макар и да се бяха превърнали в недвижимо имущество, превозните средства са движимо имущество и то с остатъчен баланс-0, т.е. те са толкова амортизирани, че не са вършили никаква работа на дружеството”, обясни още Илиев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети