Пауза в битката за сваляне на д-р Таушански от шефския пост в болницата

DenNews.bg
27.03.2015
размер на текста:

Пауза в битката за свалянето на д-р Таушански от поста на управител на общинската болница в Дупница, след като днес председателят на Общински съвет Костадин Костадинов оттегли докладната за провеждане на нов конкурс за болничен шеф. В началото на днешното заседание на ОбС, Костадинов обяви, че оттегля докладната, защото „има юридически проблеми, които трябва да се прецизират”.
Както е известно, през миналата година, дългогодишният шеф на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Любомир Таушански спечели два конкурса в рамките на месеци. Първоначално обаче решението на комисията, председателствана от д-р Лорета Николова (единственият медик в случая без конфликт на интереси в ОбС), не бе утвърдено на Общински съвет, като на д-р Таушански не достигна един глас. При втория конкурс д-р Николова си направи самоотвод с емоционално изказване, че не може да приеме отново да се натовари с тежката задача, при положение, че ОбС не уважава труда и мнението на комисията. Тогава за председател на комисията бе избран д-р Първан Дангов, а д-р Таушански отново спечели конкурса. След втори опит д-р Таушански бе утвърден за болничен управител от местния парламент.
Не е тайна, че върли противници на д-р Таушански са общинските съветници Костадин Костадинов, д-р Ени Лефтеров и д-р Матей Попниколов, бивши колеги на д-р Таушански в общинската болница, които в последствие създадоха частната болница в Дупница.
До докладната на Костадинов за нов конкурс за болничен шеф пък се стигна, защото според Здравната комисия към ОбС, изборът на д-р Таушански е нелегитимен. Причината е, че при втората процедура през 2014-а година никой от членовете на комисията по избор не е магистър по медицина - д-р Дангов не попадал към „хуманитарните лекари”. Както е известно, бившият кмет и сега независим съветник е ветеринар. Това бе ясно на колегите му в ОбС и при избора му за председател на комисията, но всички вдигнаха ръка в гласуването тогава, тъй като д-р Николова, личен лекар без явна връзка с частната болница, се отказа, а останалите лекари в ОбС са кадри на частната болница.
От Здравната комисия към ОбС сочат още, срокът, с който кандидатите са разполагали за подготовка на 3-годишната визия за управление, е бил недостатъчен.
Изборът на д-р Таушански е атакуван със жалба през Здравната комисия на ОбС и от отпадналата от конкурса –финансистът Даниела Ильова, която е работила като главен счетоводител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети