Саудитска Арабия удари бази на бунтовниците в Йемен

DenNews.bg
27.03.2015
размер на текста:

14 цивилни са загинали по време на бомбардировките над Йемен, предприети вчера от Саудитска Арабия и съюзниците й. Въздушните атаки в операцията „Решителна буря” са срещу позициите на бунтовниците хуси в Йемен.
В столицата Сана се чували изстрели на противовъздушната отбрана в отговор на бомбардировките над базата Ал Истикбал на западния вход към града. Коалцията е нанесла удари и срещу военната база Ал Самаа северно от столицата, използвана от военните части под командването на Ахмед Али Салех, син на бившия президент шиит Али Абдала Салех, който бе свален през 2012 г. след 33 години на власт. Той е в съюз с шиитските групировки, които воюват срещу правителствените сили.
Два въздушни удара са били нанесени и срещу военно-въздушната база Ал Анад в южната част на страната, в район под контрола на бунтовниците. Нанесен е и удар срещу база на специалните сили, свързани с шиитите в Катаба, на 120 км от пристанищния град Аден.
Военни самолети са били забелязани източно от Аден, над военната база Ал Мажд, също в ръцете на привържениците на хусите.
В Аден, където президентът Абд Рабу Мансур Хади избяга след преврата, снощи е имало сблъсъци между бунтовниците и местните анти шийтски милиции, които овладяха вчера летището на града.
Според Риад първите удари от операцията „Решителна буря” са били успешни. Те ще продължат и засега няма планове за сухопътна офанзива.
Операцията на коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, започна вчера по молба на сваления президент сунит Хади. Риад съобщи, че в нея участват 100 бойни самолета, 150 хиляди войници и звена от Военноморския флот. Коалицията срещу бунтовниците е подкрепена от 10 държави, сред които Египет, Пакистан, Йордания, Судан, Катар, Кувейт, Бахрейн и Обединените арабски емирства. Тя има подкрепата и на САЩ, които не участват пряко в бойните действия. Иран се обяви против военната операция, а Русия изрази безпокойство от развитието на събитията в Йемен и призова страните в конфликта да прекратят военните действия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети